Az isteni irgalmasság fáklyavivői

Az első világkongresszust 2008 áprilisában Rómában tartották, a második helyszíne Krakkó– Łagiewnikiben az Isteni Irgalmasság bazilikája volt. 2002-ben II. János Pál az egész világot az isteni irgalmasságnak ajánlotta fel. Ezt a felajánlást Stanisław Dziwisz bíboros, Krakkó metropolitája, a kongresszus fővédnöke a záró szentmisében most megismételte. Magyarországot százfős küldöttség képviselte Katona István püspök vezetésével.

A kongresszus nyitó szentmiséjén kilenc bíboros és mintegy negyven püspök koncelebrált körülbelül négyszáz pappal. A tanítások és tanúságtételek nagy erővel hirdették az irgalmasság sürgető üzenetét.

A résztvevők Auschwitzban Christoph Schönborn vezetésével engesztelő imádságban egyesültek, Wadowicében, Krakkó gyönyörű főterén, a Piactéren az Elvira nővér által alapított Cenakolo közösség drogból és az élet más zsákutcáiból megmenekült fiataljai adtak tanúságot hitükről. A Credo című misztériumjátékban a leprások jelenetében régi életüket, társadalomból való kivetettségüket és Jézus általi feltámadásuk történetét tárták a sok nemzetből összesereglett kongresszusi közösség elé.

 A magyar delegáció a Szent István vértanúról elnevezett plébánián misztériumjátékot adott elő. Ebben a Puskás László görögkatolikus pap által alkotta Communio Sanctorum mozaik másolatáról magyar szentjeink mintegy leléptek, és elmondták Isten irgalmasságának életük révén adott üzenetét.

Megrendítő volt a kínai bíboros beszéde a kongresszus első napján. Hazája keresztényeinek szorongatott helyzetéről számolt be, és a jelenlévők imáit kérte, mert előadását követően, másnap a hongkongi bíróságon kellett megvédenie iskoláikat a bezárástól. Egy brazil pap hazájában a legszegényebbek között hirdeti Isten irgalmasságát. Egy megtért kábítószeres felebarátjáért odaadott életéről számolt be. Egy anglikán pap arról tett tanúságot, hogy az irgalmas Jézus érintésére Isteni Irgalmasságszentélyt alapított. A Lélek arra hívja, mondta, hogy egyházában megmaradva terjessze Isten irgalmasságának örvendetes hírét. (Az elhangzott előadások, tanítások és tanúságtételek a www.wacom2011.pl honlapon olvashatók. A magyar honlap címe: www.irgalmasjezus.hu.)

Schönborn bíboros, a kongresszusok elnöke meghirdette a harmadik világkongresszus helyét és idejét: 2014-ben, a kolumbiai Bogotában fogják tartani. A kongresszus záróakkordjaként átadták a kontinensek képviselőinek az irgalmas szeretet lángját, hogy az irgalmasság apostolai legyenek a világ minden részén.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .