Az evangélium melletti hűség példái

Fotó: Shawqi Shamoon

 

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök angol nyelvű szentmisét mutatott be a budapest-gazdagréti Szent Angyalok-templomban. A hazánkban tanuló üldözött keresztények tanévnyitóján Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára díszokleveleket adott át.
A tanévkezdő szentmisén Esiobu Ágoston, a Szegedi Tudományegyetem angol nyelvű hallgatóinak egyetemi lelkésze vezette a nigériai ösztöndíjasokból álló szkólát. A szentmisét és könyörgéseit az üldözést szenvedő keresztényekért való miseszövegekkel imádkozva ünnepelték. Cserháti Ferenc a homíliájában arról biztosította a jelenlévőket: „mi együtt­­­érzünk veletek, mellettetek állunk a megpróbáltatások idején, és sokan imádkozunk értetek”.
Majd így folytatta beszédét a püspök: Tudom, hogy az elmúlt években véres háborúk dúlták fel szeretett hazátokat. Sátáni erők törtek rátok. Pusztították verejtékes munkával felépített, szép falvaitokat és ősi városaitokat; lerombolták az otthonaitokat, az iskolákat, a kórházakat, a templomokat és a szent helyeket. Gyilkolták a békés lakosságot, vagy éppen menekülésre kényszerítették. Sok keresztényt megöltek, mert nem volt hajlandó megtagadni ősei szent hagyományát és hitét. Tudom, hogy Jézus szent nevéért közületek is többeket meggyaláztak, szidalmaztak, üldöztek és megkínoztak. Tudom, hogy „a nagy üldöztetésből jöttetek” közénk (Jel 7,14), hogy itt népünk vezetőinek segítségével továbbtanuljatok, erőt gyűjtsetek, tanulmányaitok befejeztével pedig visszatérjetek hazátokba, ott Isten nevében új életet kezdjetek, s magyar barátaitok, testvéreitek további támogatásával újra felépítsétek az őseitek által rátok hagyott szent örökséget. Kívánom, hogy az elszenvedett sok megpróbáltatás után a mi hazánkban is tapasztaljátok meg az otthon melegét, és találjatok sok igaz barátra.
Cserháti Ferenc arról is beszélt, hogy az üldözött keresztény egyetemisták „Krisztus Urunk követei, az evangélium melletti hűség példái hazánkban, akik már puszta jelenlétükkel a közel-keleti keresztények bátor helytállására emlékeztetik magyar társaikat és az egész magyar népet. Azokra irányítják a figyelmet, akik a rájuk szegezett gyilkos fegyverek ellenére is kimerészkedtek az utcákra, és bátran elmentek a szentmisékre, összegyűltek a rommá lőtt templomokban, megvallották hitüket, imádkoztak és énekeltek, s mindmáig kitartanak őseik szent örökségében, és újra akarják építeni.”
„Az imént az öreg Eleázár vértanúságának bibliai történetéből hallottunk egy részletet – folytatta a püspök. – Ez a tisztességben megőszült férfiú szép példát mutatott az ifjúságnak arra, hogyan kell szent törvényekért bátran és hősiesen meghalni” (2Mak 6,28). A kilencven- esztendős írástudó még látszólag sem akarta teljesíteni a betolakodó zsarnok, Antiokhosz Epiphanész király erkölcstelen parancsait, amelyekkel Isten és az ősi hagyományok megtagadására akarta rávenni ezt a szent embert és egész Izraelt. Az öreg Eleázár egyáltalán nem akart „a maga módján vallásos” lenni, pedig így megmenthette volna az életét. Még látszólag sem áldozott a pogány isteneknek, nehogy ezáltal megbotránkoztassa a fiatalokat, és rossz példát adjon nekik a törvényszegésre. Inkább hűséges maradt Istenhez, és vállalta a vértanúságot (2Mak 6,18–31). „Kedves Diákok! A mi vidékünkön senkinek sem kell félnie attól, hogy keresztény hite és tanúsága miatt üldözés éri. Egészen más veszélyek fenyegetik itt a keresztényeket: a közömbösség, a kényelem, a nemtörődömség, a lustaság, a szekuláris, materiális gondolkodás és az ezekhez hasonló eszmék. Éppen ezért mi különös tisztelettel hajtunk fejet azok előtt, akik még a fizikai bántalmazások és az életveszélyes körülmények ellenére is kitartottak a hitük mellett. A meghurcolt keresztények bátor és kitartó, ugyanakkor elgondolkodtató és sugalmazó tanúságából mi is erőt és bátorítást meríthetünk a keresztény helytállásra” – fogalmazott a szónok.
Vajon bátran tanúságot teszünk-e Jézus Krisztusról, azok fenyegetése és gúnyolódása ellenére is, akik az élet értelmét csupán e rövid kis földi élet élvezeteire: a pénzre, a mammonra, az esztelen kicsapongásokra akarják korlátozni? Eleázár nem tagadta meg a hitét, s a közel-keleti háborúk keresztény áldozatai közül sokan életükkel, mások egész vagyonukkal, egzisztenciájukkal fizettek érte.
Az új tanév kezdetén kérjük buzgón a Szentlélek Úristen hathatós támogatását, hogy Isten segítségével jól felkészülhessünk az életre, és elsajátíthassuk mindazokat az ismereteket, amelyekkel megszerezhetjük nemcsak a földi jólétet és boldogságot, hanem az örök üdvösséget is – zárta homíliáját Cserháti Ferenc püspök.
Magyarország törődik az üldözött keresztényekkel – mondta Azbej Tristan államtitkár a szentmisét követően, amikor azt a 187 közel-keleti fiatalt köszöntötte, akik a magyar állam ösztöndíjasaiként szeptemberben kezdték meg tanulmányaikat különböző magyar egyetemeken.
Azt államtitkár úgy fogalmazott: „mi, magyarok törődünk veletek”, „imádkozunk értetek és szolidárisak vagyunk veletek”. Hozzátette: mind­ez nemcsak az itt tanulóknak szól, hanem családtagjaiknak, barátaiknak és nemzeteiknek is. Azbej Tristan kitért arra, hogy ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás, a keresztényüldözés több mint 200 millió embert érint a világon. Ez „a világ szégyene”, és alig esik szó róla. Magyarország nem nagy ország, és nem is a leggazdagabbak közül való, de segít, és nemcsak itt, hanem a lakóhelyükön is támogatja az üldözötteket.
Ezt követően az államtitkár, a másodéves ösztöndíjasok segítségével, díszokleveleket adott át az elsőéveseknek. Az ösztöndíjasok tavaly szeptemberben, illetve idén kezdték meg tanulmányaikat. A diákok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. Többségük mérnöki, műszaki, illetve egészségügyi tanulmányokat folytat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .