Az év fája: Az öreg molyhos sikere

Fotó: evfaja.okotars.hu

 

Haza. Szülőfalum, gyerekkorom vidékein járok olykor, emlékeimben kutakodva, egy-egy régi érzést fölidézve, hátha akkor kevésbé fáj a jelen, hátha akkor enyhébb a fájdalom, s kevésbé szívszorító a hiány. A fák között, a kertben vagy az erdőben mindig könnyűnek érzem magam; a teremtett világ szépségei között a Gondviselés titkaiba is bepillanthat, aki jól, azaz a szívével lát. Olyankor a fák mély bölcsességét is meghallani, bár szerényen suttogva közlik féltett titkukat.
Titokzatos, féltő figyelemmel őrködik a dombon álló öreg molyhos tölgy is Bátaszék felett, vigyázva a településre, hogy értékeit képes legyen megőrizni, és soha többé ne árthasson az ott lakóknak semmiféle természeti csapás, háború vagy tűzvész. A 2015-ben az Év Fája címet elnyert vén tölgy évszázadok óta a község, majd város büszkesége, a helyiek szeretik és tisztelik, olyannyira, hogy különleges hagyományt alakítottak ki. Minden év májusában, Orbán-napon a város apraja-nagyja felkerekedik, és a Szent Orbán-kápolna mellett álló öreg fához vonul, hogy gazdagon meglocsolja a fa törzsét borral. E tradíció célja nem más, mint hogy a következő évben is bőségesen teremjen a vidéken a szőlő és a bor. A kápolnát 1754-ben a német betelepülők építtették a tölgy közelébe, hálából, amiért elmúlt a pestisjárvány. A szőlőhegyek védőszentje tiszteletére emelt istenháza a barokk építészet szép emléke. Az 1956-os jeges dunai árvíz idején is fontos szerepet játszott, ugyanis a helyiek e magaslatra menekültek, és a vasárnapi szentmisét a kápolnában celebrálta Bezedeki Márton plébános. A dombról egyébként az egész városra rálátni, gyönyörű panoráma tárul az idelátogatók elé.
Az Év Fája versenyt az Ökotárs Alapítvány azzal a céllal hívta életre, hogy felhívja a figyelmet a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére. Az Év Fája cím mellett kiosztották a Hős Fa címet is, amelyet idén az ember és a természet harmonikus együttélésének jelképe, a körbeépített győri gesztenyefa kapott. Lőrincz József Ybl-díjas építész ugyanis úgy tervezte meg a művelődési házat, hogy a fát ne vágják ki az építkezés miatt. Az épületet azonban most le akarják bontani, s ez valószínűleg a fa életét is veszélyezteti. Az Ökotárs zsűrije a győriek széles körű, a fa és a művelődési ház megmentését célzó összefogását díjazta. Az Országos Erdészeti Egyesület a hédervári Árpád-tölgyet jutalmazta különdíjjal. A versenyben valamennyi döntőbe jutott fa kapott ajándékot, így például a böhönyei óriás makkfa, az ácsi Mesefa, a tunyogmatolcsi védett keleti platánfa vagy a kóspallagi tűzoltófa.
A sokakat megmozgató vetélkedés kapcsolódik a nemzetközi Európai Év Fája versenyhez, melyet az Environmental Part­nership Association (EPA) szervez. Három éve a felsőmocsoládi hársfa, 2013-ban pedig az egri termálfürdő platánja lett az európai győztes. Szurkoljunk majd a bátaszéki molyhos tölgynek is!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .