Az Eucharisztia titka

A program péntek este szentmisével kezdődött. Ennek keretében hangzott el az első előadás, amelynek témája ez volt: Az Eucharisztia mint hitünk szent titka. A szentmise végén szent­ségi áldásban részesültek a hívek.
Másnap reggel a nemrégiben igényesen felújított emeleti hittanteremben folytatódott a lelkigyakorlat. Második előadásában Török Csaba a hívek szolgálatáról beszélt. Elmondta, hogy a szentmisében nagy jelentősége van az olvasmány és a szentlecke érthető tolmácsolásának, hiszen elhangzik, hogy „Ez az Isten igéje”. Szólt arról is, hogy a keresztény ember számára a keresztségnek életre szóló életformának kell lennie. Fontos, hogy aki részt vesz a szentmisén, az ismerje, értse és átélje a liturgiát, és hangos imával, énekkel kapcsolódjon be a szertartásba.
A résztvevők ezután kiscsoportokat alkottak, s adott szempontok szerint elmondhatták a hitélettel kapcsolatos gondolataikat, tapasztalataikat, amelyeket a csoportvezetők összegezve tolmácsoltak a hallgatóságnak.
Harmadik előadásában Török Csaba többek között arról szólt, hogy az Eucharisztia átadásában mennyire fontos a misszió, amivel valami jót szeretnénk átadni másoknak, s közben a belső örömöt is megtalálhatjuk benne. Az előadó beszélt a megváltás titkáról, a felajánlásról, ami alatt teljes életünk felajánlását is értjük.
„Kereszténynek lenni nem gőgös magatartást jelent, mert abból nem lesz evangelizáció. Az Egyházban mindenkinek helye van, az Egyház mindenkinek anyja. Az evangelizációban a potenciális testvért keresem” – hangsúlyozta Török Csaba.
A lelkigyakorlat szentmisével ért véget. Szalkai Zoltán József köszönetképpen egy fotóalbumot ajándékozott az előadónak, amely nemrégiben készült a miskolci minorita barokk műemlék templomról.
A szentmise záróáldása után a minorita rendház éttermében agapéval ért véget a program.

Szöveg és fotó: Fojtán László

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .