Az értelem erejével

Ismét nehéz óra ütött a nagy emberi család számára; rettenetes elhatározások órája. Ma, amikor ismételt buzdításaink és különös érdeklődésünk ellenére még rettenetesebb a véres nemzetközi összecsapástól való félelem, ma, amikor nyilvánvalóan arra irányul a lelkek törekvése, hogy azonnal megítéljék a háború rettenetes forgatagának felszabadulását, atyai lélekkel új szózatot intézünk a kormányokhoz és népekhez: az előbbiekhez, hogy a vádakat, a fenyegetéseket, a kölcsönös bizalmatlanság okait félretéve, az arra egyedül alkalmas eszközzel, a közös és becsületes megegyezésekkel próbálják megoldani az eltéréseket; a népekhez pedig, hogy békésen és derűsen, féktelen izgatások nélkül bátorítsák vezetőik békéltető kísérleteit. Az értelemnek, nem pedig a fegyvereknek erejével tör magának utat az Igazság. Az erkölcs alól fölszabadult politika saját híveit árulja el. Semmi sem veszett el még békés úton, de minden elveszhet a háborúval. Térjenek vissza az emberek egymás megértéséhez! Kezdjenek új tárgyalásokat! Ha jóakarattal és a kölcsönös jogokra való tekintettel tárgyalnak, észre fogják venni, hogy az őszinte és hathatós tárgyalásoknak tisztességes sikere soha sincs kizárva. És az igazi nagyság birtokosainak fogják magukat érezni, ha az általános vagy az egyéni szenvedély hangjait lecsendesítve és az értelmet uralva megkímélik testvéreik életét és megmentik hazájukat a pusztulástól.

Hallgassanak meg az erősek, hogy ne gyengüljenek el az igazságtalanság miatt! Hallgassanak meg minket a hatalmasok, ha azt akarják, hogy hatalmuk ne pusztítássá váljék, hanem a népek támaszává s a rendben és munkában gyökerező nyugalom védelmévé! S amikor kérjük őket, tudjuk és érezzük, hogy velünk van minden igaz szívű ember; mindazok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mindazok, akiket az élet bajai már úgyis minden fájdalommal gyötörnek. Velünk van az anyák szíve, mely együtt dobog a mienkkel, velünk vannak az atyák, akiknek el kellene hagyniuk családjukat, az egyszerű emberek, akik dolgoznak és nem okoskodnak, az ártatlanok, akikre borzasztó fenyegetés nehezedik, a fiatalok, a legtisztább és legnemesebb eszmények lovagjai. És velünk van ennek az öreg Európának lelke, mely a hit és keresztény szellem műve volt. Velünk az egész emberiség, mely igazságot, kenyeret és szabadságot vár, nem pedig fegyvert, mely öl és rombol. Velünk az a Krisztus, ki testvéri szeretetre adott alapvető, ünnepélyes parancsot.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .