Olvasóink írják: Az emberi élet védelméről

Sem az Országgyűlés, sem az Alkotmánybíróság nem járulhat hozzá ártatlan emberi élet kioltásához. A katolikus egyház katekizmusa 2270. pontjában kimondja, hogy az emberi életet fogantatása pillanatától feltételek nélkül tisztelni és védeni kell; az emberi lény személyi jogait létének első pillanatától fogva el kell ismerni – ezek közé tartozik minden ártatlan lény sérthetetlen joga az élethez.
Minden közhatalomnak, a világi jogi törvényhozónak is alapvető feladata, hogy feltétel nélkül oltalmazza az emberi élet érinthetetlenségét a fogantatás pillanatától a természetes halálig. A közhatalom minden megnyilvánulása, amely akár nyíltan, akár burkoltan tagadja vagy sérti ezt a követelményt, ellentmond rendeltetésének, és nélkülöz minden jogi erőt. Az Országgyűlés és az Alkotmánybíróság azon döntései, amelyek megengedik az abortuszt, és amelyek megengednék az „eutanáziát”, elfogadhatatlanok. Ezek [l. 1992. évi LXXIX. tv., 64/1991. (XII. 17.) AB-hat., 48/1998. (XI. 23.) AB-hat.] kötelező erővel nem bírnak. Az országgyűlési és alkotmánybírósági többség az úgynevezett ellenőrizetlen „súlyos válsághelyzet” indikációnak is zöld utat adott. Az ehhez társult „okfejtés” egyáltalán nem „briliáns”, és a „megfogant élet védelméről szóló” részeket nem „koronázta meg” (vö. Új Ember, 2010. július 4., 3. oldal). Az Alkotmánybíróság abortuszhatározatai megengedik a megengedhetetlent: a legártatlanabb és legvédtelenebb emberi életek közvetlen és szándékos kioltását. Ez súlyos bűn! Ez nem koronázza meg a „megfogant élet védelméről szóló briliáns okfejtést”, amit egyébként nem Sólyom László, hanem Lábady Tamás alkotmánybíró fogalmazott meg! Mert tetszik tudni, az emberi élet védelmére nagyobb „figyelmet” kell fordítani, mint a „fűszálak” és a „bogarak” babusgatására: alkotmánybírónak, köztársasági elnöknek és mindenkinek, s valóban „katolikus szemmel”! „Köszönjük, elnök úr” – valóban köszönjük, de nem a köztársaságinak s nem az alkotmánybíróságinak, hanem az ítélőtáblainak, az Alkotmánybíróság egykori helyettes elnökének, aki lehetett volna, és aki lehetne köztársasági is, valamint köszönni fogjuk a megválasztottnak is, ha az igazsághoz köztársaságiként ragaszkodni fog: feltételek nélkül védi a fogantatás pillanatától a természetes halálig az emberi életet – Isten dicsőségére és lelkünk üdvösségére!

a szerző az Életvédő Fórum alelnöke

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .