Az éltető lendület filozófiája

Kiemelt téma volt még Dienes Valéria (18791978) munkássága, aki megismertette a magyar közönséget a francia gondolkodó műveivel. A konferencia apropója e szellemi kapcsolat századik évfordulója volt.


 A Nobel-díjas francia filozófus pozitív metafizikát alkotott. Megkülönböztette egymástól a kétféle időt a fizikait és a tudat által megélt tartamot. Ez utóbbi minőségi jegyekkel rendelkezik, sokkal inkább nevezhető élménynek, mint a „gyakorlat és a tudomány ideje”. Ennek szemléltetésére használta a dallam metaforáját, melyben a már elhangzott, a most hangzó és tulajdonképpen a majd elhangzó is egységet alkot. Az elvont idővel így kerül szembe az átélt, a mély-énnel kapcsolatba hozható tartam. Kulcsfogalmai között említhetjük még az intuíciót, melyet magasabb rendűnek tartott az értelemnél. A fizikai idő az értelem számára adott és statikus, a tartam az intuícióval ismerhető fel. Az éltető lendület dinamikus fogalma elvezette annak forrásához, vagyis Istenhez. Valóságát leginkább a keresztény misztikusok írásaiban vélte felfedezni. Gondolkodása így jutott közel a katolikus valláshoz, az áttérést csak az akadályozta meg, hogy közösséget akart vállalni az üldözött zsidósággal.

Bergson nagy hatással volt közvetlenül vagy közvetve korának értelmiségijeire, így Jacques Maritainre, a később tomista nézeteket valló filozófusra, vagy Charles Péguy-re. Magyarországon Babits Mihály írt filozófiájáról a Nyugatban, az igazi közvetítő mégis Dienes Valéria, műveinek fordítója volt, aki zenei, fizikai, matematikai és filozófiai képzettséggel egyaránt rendelkezett. Ő volt az első magyar nő, aki egyetemen taníthatott. Egy második nagy találkozás Prohászka Ottokár székesfehérvári püspökkel végleg a katolicizmus felé fordította.

A konferencián elhangzott előadások Dienes Valéria táncelméletéről, Maritain kritikai észrevételeiről vagy éppen a magyarországi Bergson-recepcióról immár kötetben is olvashatók, melyet Szabó Ferenc jezsuita szerkesztett.

(Szabó Ferenc SJ: Eszméletcsere. Távlatok Faludi Ferenc Akadémia, 2011)

(A könyv kapható az Új Ember könyvesboltjaiban.)


 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .