Az első zarándokok Szent Márton nyomában

Az április 26-án induló fiatalokat a kora reggeli szentmise után Konkoly István nyugalmazott megyés püspök áldotta meg a közel kétezer kilométeres út kezdetén. Gyalogos zarándoklatuk első napjairól internetes útinaplójuk vall: http//blog.saintmartindetours.eu.

Április 26., szombat

Ünnepség keretében indultunk francia társammal, Nicolas-val a szombathelyi Szent Márton-templomtól. Kísérőinkkel végiggyalogoltunk a városon a Martineum Felnőttképző Akadémiáig. Itt, mint az első vándorok, emlékszalagot dedikáltunk és helyeztünk el az útvonal előző napon avatott táblájánál. Frissen pecsételt útleveleinkkel a zsebünkben elhagytuk Savariát. Az első úti célunk Ják volt, ahol megnéztük a román stílusú apátsági templomot. Mire szállásadóinkhoz értünk a kertben már rotyogott a gulyás a bográcsban.

Április 27., vasárnap

Korán reggel indultunk. Utunk során a természeti szépségekben gazdag szentpéterfai erdőt kereszteztük. Nagykölked, Harasztifalu előtt hosszan haladtunk az erdőben. Majd Körmendre értünk, ahol tábla jelzi a hajdani Szent Márton utca helyét. A város egykori Szent Márton-temploma elpusztult. Láttuk a Batthyány-kastélyt, aminek elnyújtóztunk parkjában. A második napon a szálláshely Nádasdon volt, körülbelül harminc kilométer gyaloglás után. A XI. században Szent Márton tiszteletére épített rotunda, erődített körtemplom alapfalait és a település történelmi emlékeit Takács László plébános mutatta be. Nádasdon áthalad a Borostyánkő út, amelyen annak idején Márton is ment Itália felé.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .