Az első lengyel püspökség megalapítására emlékeztek

Fotó: Archpoznan.pl

 

A poznańi székesegyház előtti téren celebrált szentmise a decemberben kezdődött megemlékezéssorozat központi eseménye volt. A szertartáson jelen volt többek között Marek Kuchciński lengyel alsóházi elnök, és felolvasták Mateusz Mora­wiecki kormányfő üdvözlő levelét is.
Elhangzottak annak a levélnek a szavai is, amelyben Ferenc pápa Dominik Duka bíborost nevezte ki személyes megbízottjának az évfor­dulós szertartásra. A Szentatya felidézte a lengyel kereszténység felvételének történetét, a mai lelkipásztori feladatok közül pedig a házasság és a család szentségének ápolását emelte ki. Dominik Duka bíboros homíliájában úgy fogalmazott, a kereszténység felvétele a lengyelek számára egy új kultúra és egy új civilizáció kezdetét is jelentette. A főpásztor hangsúlyozta a keresztény szeretet fontosságát, továbbá azt, hogy szeretet nélkül nemcsak a kereszténység, de a humanizmus, az emberség is elképzelhetetlen. Az ember küldetéséről elmélkedve a prágai érsek a Teremtés könyvét idézte, mely szerint Isten férfinak és nőnek teremtette az embert. Ezért a nemek szerepét megkérdőjelező genderideológia „értelmetlen Isten előtt” – szögezte le. – S értelmetlen az ember szemszögéből nézve is, hiszen a szeretetet „még születésünk előtt, az édesanyánk szíve alatt tanuljuk”, és „nem jöttünk volna a világra, ha nem lenne apánk” – tette hozzá. Az Egyháznak védenie kell a nő és a férfi, valamint a család méltóságát és szerepét. A család nélkül „nincs nemzet, nincs élet, így azoknak a mai ideológiáknak, amelyek tagadják az ember hagyományos felfogását, nincs jövőjük, megszűnnek” – fogalmazott a bíboros.
A cseh főpásztor beszélt a katolikus szentségek, köztük a keresztség, a bérmálkozás és a szentáldozás „tudatos fogadásáról” is. A szentségeken alapuló élet az Egyház jövőjét jelenti „nemcsak Lengyelországban, nemcsak a visegrádi országokban, hanem egész Európában” – mondta Dominik Duka.
2016-ban a kereszténység felvételének jubileumi emlékévét ünnepelték, idén pedig az első püspökség létrejöttének (968) 1050. évfordulójáról emlékeztek meg Lengyelországban. A Piast-dinasztiát alapító I. Mieszko fejedelem valószínűleg 966 áprilisában keresztelkedett meg. A cseh Přemysl-házból származó felesége, Dobrava udvarához tartozó egyik pap részesítette a keresztség szentségében, megteremtve ezzel a nyugati civilizációhoz csatlakozó lengyel állam létrejöttének előfeltételeit.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .