Az elmúlt év spanyol filmjeiből

1961. június 18. A cantabriai (spanyolországi) San Sebas­tián de Garabandal településen Szent Mihály arkangyal látogatást tesz négy fiatal lánynál. Két nappal később a négy barátnő előtt megjelenik a Kármelhegyi Szűz. A városka plébánosa és csendőr őrmestere olyan eseménnyel találják szemben magukat, amely meghaladja a képességeiket. A tanácstalan városi vezetéssel szemben próbálják megérteni az igazságot, miközben tömegek zarándokolnak a városba válaszokat keresve. A film címe: Garabandal, csak a Jóisten tudja (dráma, rendezte Brian Alexander, 96 perc, 2017). A film cselekménye megtörtént eseményen alapul. A jelenések történetéről a következőket lehet tudni: 1961. június 18-án este fél 9-kor a község déli határában négy lány mennydörgést hall, és egy fényes angyal jelenik meg először Conchitának, majd a többi lánynak. Az angyal júniusban még nyolcszor jelent meg nekik, de csak július 3-án szólalt meg először. Ezt mondta: „Tudjátok, miért jöttem? Hogy bejelentsem nektek, holnap, vasárnap, a Szűzanya fog megjelenni nektek mint a Kár­mel­hegyi Miasszonyunk.” Az eseményt az Egyház azóta sem szentesítette, Sananders püspöke, Eugenio Beitia elutasította a jelenések természetfeletti jellegét. Az Egyház természetesen mindaddig nem foglal állást, amíg nem történik valami olyan, ami alátámasztja az üzenetekben állítottakat.
A Nem tudok búcsút venni című film szintén dráma. Carla megtudja, hogy apja beteg, az orvosok csak néhány hónapot jósolnak neki. A lány elutazik hozzá, és további kezelésekre viszi. Menekülnek a valóság elől, amellyel egyikük sem mer szembenézni. Az alkotást idén jelölték a legjobb elsőfilmesnek járó Goya-díjra.
Az elmúlt év legjobb spanyol mozidarabjai között Goya- és Gaudí-díjas alkotások sokasága szerepel – természetesen valamennyi eredeti nyelven, magyar felirattal.
Megtekinthető a filmhéten egy thriller is, A láthatatlan őr címmel. A Könyvesbolt a tengerparton csendes, elgondolkodtató mozinak ígérkezik. Az Abracadabra és a Kertelés nélkül című filmeket a vígjátékok kedvelőinek szánják a forgalmazók. Az író című film főhőse azért bonyolódik konfliktusokba a körülötte élőkkel, hogy megírhassa őket. Az 1993 nyara egy olyan kislány története, akinek szülei halála után naponta szembe kell néznie az új valósággal. A Sok gyerek, egy majom és egy kastély című dokumentumfilm pedig sajátos időutazás egy idős hölgy évtizedeken át felhalmozott emlékei között.
A filmhét a Spanyol Nagykövetség, a Budapesti Cervantes Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös rendezésében valósul meg.

M. Á.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .