Az elmélyülés időszaka legyen…

Ennek a most kezdődő évnek nem az a célja, hogy ünnepeljük a papokat. Inkább hálát kell adnunk azért, hogy munkájukkal segítenek minket Isten Országába. Másrészt nyilvánvaló cél a papi hivatás vonzó bemutatása és a papokért való ima. De a papok számára az elmélyülés és továbbképzés alkalma is. Ezt fogja szolgálni az a Vademecum (mindig a kezünk ügyébe szánt, velünk lévő könyv) is, amelyet a Papi Kongregáció fog megjelentetni a gyóntató papok számára.

Mauro Piacenza érsek, a kongregáció titkára utalt arra ezzel kapcsolatban, hogy a gyónás gyakorlata évtizedek óta mély válságban van, „legalábbis a számok ezt mutatják”. A bűnbánat szentségével mélyen összefügg a lelkiismeret nevelése. A szentgyónás nem helyettesíthető a pszichológiai kezeléssel. Tény azonban, hogy a paphiány miatt a gyóntató papok száma is kicsi.

Mégis arra kell törekednie a lelkipásztoroknak, hogy alkalmas időt adjanak a hívek gyónására. A kézikönyv a gyóntató papok számára „módszertani” segítséget akar nyújtani. A papok évét a Szentatyával együtt minden egyházmegyében megnyitják. Székesfehérvárott például Spányi Antal megyés püspök szentmiséjére nemcsak az egyházmegye papjait és a szerzetes papokat várják, de a Prohászka-imaszövetség tagjait is.
A mexikói Léon érseke, José Guadalupe Martin Rábago négyszáz papja részvételével már megnyitotta a papok évét. Beszédében rámutatott:

„Nem könnyű felfogni a papság igazi értelmét a mai kulturális közegben, amely csak azt magasztalja, ami érzésekre vagy érzelmekre épül; amely megpróbál rábeszélni, hogy azt tegyük, amihez kedvünk van, ne pedig azt, amit tennünk kellene; s amely azt helyezi előtérbe, ami mulandó, nem pedig azt, ami örök. Mennyire szükségünk van a papság e kegyelmi esztendejére most, amikor egy olyan kultúra nehezedik ránk, amely nem képes érzékelni és értékelni azt, ami végleges, ami isteni terveken nyugvó igazságokra épül!”A világegyházban 1 milliárd 131 millió katolikus hívőt tartanak számon, a papok száma pedig 407 ezer 262. A hívek száma nagyobb mértékben gyarapszik, mint a papoké. Ázsiában, de különösen Afrikában növekszik a papok száma, Európában, sajnos, csökken, Amerikában inkább a szerzetes papok száma apad.

Hazánkban 5,9 millió a katolikus egyházban megkereszteltek száma és 2149 papot tartunk számon.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .