Az életet választotta

„Bátor vagy, és szép is” – mondta a Szentatya Bogotában az ötvenhat éves Consuelo Cordobának, akinek ez a néhány szó elegendő volt ahhoz, hogy megváltoztassa a döntését: lemondott arról, hogy eutanáziával vessenek véget az életének, amit azért kért, mert tizenhét éve eltorzult arccal és testtel él.
Az asszony élete szinte elviselhetetlenné vált, miután 2000-ben férje leöntötte sósavval: nyolcvanhét műtéten esett át, milliméterről milliméterre próbálták helyreállítani az arcát. Nemrég agyi fertőzést diagnosztizáltak nála. Ezt az újabb megpróbáltatást már nem tudta elviselni, ezért az eutanázia mellett döntött, amelyet szeptember 29-én hajtottak volna végre. Kolumbiában ugyanis különleges esetekben engedélyezett az asszisztált öngyilkosság.
A bogotái apostoli nunciatúrán lehetőséget kért arra, hogy halála előtt még találkozhasson a Kolumbiába látogató Ferenc pápával, megoszthassa vele fájdalmát, és az áldását kérje. Ez a találkozás változtatta meg az elhatározását.
Consuela testszínű símaszkban jelent meg a pápa előtt – már tizenhét éve ilyennel takarja el az arcát, egyrészt azért, hogy védje a napsugaraktól, másrészt mert szégyelli megmutatni, milyen lett a brutális támadás nyomán. Dagoberto Esuncho 2000-ben az otthonukban támadt rá az asszonyra. Börtönbe zárták, de egy hónappal később kiengedték.
Consuela a támadás előtt azt tervezte, hogy szépségszalont nyit, ehelyett szörnyű kálvária vette kezdetét. Operációk sorozata következett. Mindehhez adódott a legújabb diagnózis: toxoplazmózis, amely az agyát támadta meg, és általában epilepsziás rohamokkal, illetve bénulással jár.
El akarta mondani a pápának, hogy elfogyott az ereje, nem bírja tovább, véget vet az életének. A találkozásuk alakalmával megosztotta vele a történetét, és az áldását kérte. A pápa ezt mondta neki: „Nem, nem fogod megtenni.” Buzdította, hogy harcoljon az álmaiért, és a következő szavakkal mozdította ki a teljes elkeseredésből: „Bátor vagy, és szép is.”
„A pápa megölelt, nagy ajándék ez számomra. Most már akarok élni – nyilatkozta a találkozást követően a kolumbiai újságíróknak Consuela. – Nem megyek el (az eutanáziára), mert Isten nagy dolgokra készül az életemben. Csodát tett.”
Az El Espectador kolumbiai lap információi szerint aggasztó, milyen nagy számban esnek áldozatul a nők sósavas támadásnak az országban. 2004 és 2016 között 1151 ilyen esetről tudnak Kolumbiában, de valószínűleg ennél több támadás történt, mert sokan nem tesznek feljelentést.

Forrás: Vatican Insider/Thullner

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .