Az élet titkát szemléljük

A hagyományokhoz híven idén is sok százan fogadták a környező településekről templomi és történelmi zászlókkal érkező, népviseletbe öltözött híveket. A falu közepétől Spányi Antal megyés püspök vezetésével gyalogosan közelítették meg a kegytemplomot. A zarándokok között ott voltak a környékbeli települések polgármesterei, és az ünnepet megtisztelte jelenlétével Czunyiné Bertalan Judit új köznevelési államtitkár is.

A kegytemplom szomszédságában megépített, virágokkal díszített oltárnál a megyés főpásztor idén Böjte Csaba atyával közösen tartott ünnepi szentmisét. Isten áldását kérte a pappá szentelésének huszonötödik évfordulóját ünneplő ferences szerzetesre.


Spányi Antal püspök beszédében felhívta a figyelmet a búcsúnap lényegére, Mária és Erzsébet találkozásának jelentőségére: „Vegyünk példát e két asszony hitéről, ne kételkedjünk a Lélek szavában. Szívünk legyen mindig készen a hála énekére, váljunk Istenre figyelő, életet hordozó, a Lélekre hallgató hívő emberekké!”

A szentmise végén a főpásztor megáldotta a gyermeket várókat és azokat, akik hálából zarándokoltak el a vértessomlói Máriához, hogy kifejezzék köszönetüket, amiért a Szűzanya meghallgatta imáikat, és gyermekáldásban részesültek.

A vértessomlói búcsúi szentmisét követően folytatódott a Vértesi Templom Fesztivál, amelyet a Vértesi Erdő Zrt. a vértessomlói önkormányzattal és a helyi egyházközséggel közösen szervezett. A kulturális programsorozat egyik nem titkolt célja, hogy elegendő forrás gyűljön össze a földrengés következtében megsérült vértessomlói Sarlós Boldogasszony-templom teljes helyreállítására.

Fotó: Berta Gábor

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .