Az egyház missziójának része

Bíró László beszédében Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek szavait idézte: „végéhez közeledik az európai kereszténység korszaka”. A püspök utalt a westminsteri érsekre is, aki a szexualitásról alkotott mai felfogások miatt a fiatalokat tartja a legveszélyeztetettebbeknek, hiszen „egy társadalom erkölcse attól is függ, milyen nevelést kapnak fiataljai”.
Miért és hogyan irtja ki tudatosan a magyar állam saját népét? címmel Jobbágyi Gábor, a PPKE Állam- és Jogtudományi karának professzora a Hitel 2009. márciusi számában megjelent cikkét ismertette. Előadásában kiemelte: „a modern állam a tudatos népirtásból él”, hiszen mind az alkoholizmus, mind a dohányzás és a fogamzásgátlás eszközei után fizetett adó fontos bevételét képezi az államnak.

A Márton Áron Társaság elnöke, Soós Károly Az élet és a család védelme az egyház társadalmi tanításában címmel tartott rövid előadást, amelyben bemutatta az ókeresztény gyakorlattól napjainkig, az egyház miként igyekszik mindig választ adni az éppen aktuális társadalmi problémákra.

A közjó az egyház társadalmi tanításában – család, gazdaság, ökológia című nemzetközi konferencia előadásait tartalmazó kötetről Hámori Antal, az Életvédő Fórum alelnöke beszélt, majd a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény módosításának javaslataival kapcsolatban kiemelte annak szükségességét, hogy a különböző egyházi és világi szervezetek összefogjanak a társadalom romlását előmozdító törvények elfogadása ellen.

Csapó Emma, a Kiút Veled Egyesület tagja A prostituált embertársaink szolgálata címmel mutatta be az egyesület munkáját és küldetését. Kiemelte: „prostituáltnak senki nem születik” – körülményeik vagy más, rajtuk kívül álló okok miatt válnak azzá, míg végül maguk sem tudnak kikerülni e modern rabszolgasors csapdájából. Rávilágított az egyház feladataira is a prostituáltak szolgálatában: „közösségépítés, ima, szolgálat és Isten üzenetének átadása”. Kiemelte, a papoknak sem kellene félniük a prostituáltak lelkigondozásától, hiszen azok rengeteg olyan nehézséggel küszködnek, amelyek legyőzésében Isten szeretetének tudatosítása jelenti szinte az egyetlen kiutat.

Az életvédelem aktuális kérdései a lelkipásztor szemével című előadásában Kormos Miklós pápai káplán beszámolt számos pozitív eredményről, amelyet egyházmegyéjében, illetve az Élet- és Családvédelmi Központ munkájában tapasztalt. Azt is hangsúlyozta, hogy a tagok és segítők száma még mindig nagyon alacsony a munka mennyiségéhez képest.

Az Életvédő Társaság munkája az egyház karitatív és társadalmi missziójának fontos része, amelyre rendkívüli szükség van, hogy minél többen tudjanak a helyes útra lépni, s emberhez méltó körülmények között élni. Azok pedig, akiknek nincs lehetőségük bekapcsolódni a társaság munkájába, imádságaikkal segíthetik hivatásuk végzését.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .