Az Egyház életének forrása

Az eseményen a NEK missziós küldöttei, papok, katekéták és a lelkipásztori intézet munkatársai vettek részt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) budapesti irodaházában. A jelenlévőket Gáspár István, az OLI igazgatója köszöntötte.
A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus második előkészítő évének mottója: Az Eucharisztia az Egyház életének forrása.
„E felkészülési év – amely 2018 pünkösdjétől 2019 pünkösdjéig tart – elején új lendületet szeretnénk venni. Ebben gyakorlati és lelki szempontból is segíti közösségeinket az Eucharisztia” – hangzott el a találkozó elején.
A NEK-titkárság munkatársai megosztották a résztvevőkkel az első év tapasztalatait és tanulságait. Ezt követően arra hívták a jelenlévőket, hogy együtt és együttműködve kezdjék meg a második előkészítő évet, hiszen rendkívül lényeges, hogy a papok és a szerzetesek magukénak érezzék az eucharisztikus kongresszusra való készületet, s ennek jegyében megújuljon az Oltáriszentség tisztelete.
Fábry Kornél, a NEK főtitkára Egészséges plébánia, egészséges közösség címmel tartott előadást. Saját plébánosi tapasztalatai alapján mutatta be, hogyan lehet egy plébánia Krisztus-központú, barátságalapú, befogadó és szeretetteljes. Gáspár István előadásában arra mutatott rá, hogy a szentmise a legfontosabb találkozási lehetőség Istennel. „Az Eucharisztia jegyajándék Krisztustól jegyese, az Egyház számára” – hangsúlyozta.
A délután során rövid szakmai előadások következtek. Osztie Zoltán a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban zajló örökimádásról szólt; Bocsa József piarista szerzetes a váci piarista templomban négy éve nyílt Örökimádás-kápolna lelki gyümölcseiről számolt be; Szegedi László a szentségimádásról mint a papi élet középpontjáról beszélt. Őt követte Szeidel Péter, aki az Oltáregyesület újraindulásáról, az Eucharisztikus Élet mozgalomról és a gyermek-szentségimádásról szólt. Wanhall István a soproni örökimádásról, majd Daru Péter az egri, illetve
Hadi Péter a nagymarosi szentségimádás kialakulásáról, gyakorlatáról és gyümölcseiről beszélt. A szakmai nap közös szentségimádással zárult.

Forrás: NEK Általános Titkársága

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .