Az egyeki templom új ereklyéi

Fotó: Papp Ágoston, Nyeste Tamás

 

Az ereklyéket március 18-án hozta el Lengyelországból az egyeki plébánia zarándokcsoportja. A relikviákat végleges elhelyezésük előtt a debreceni Szent László domonkos templomban őrizték. Az isteni irgalmasság vasárnapján bemutatott ünnepi szentmise és a bérmálás szentségének kiszolgáltatása alatt a két ereklye az oltáron állt, mielőtt elhelyezték őket a Szent József-templom Irgalmasság-oltárában.
A főpásztort Bencsik Zoltán az egyházközségi képviselő-testület világi elnöke köszöntötte, majd a legidősebb bérmálkozó, Erzsike néni üdvözlése következett, aki elmondása szerint nagy utat, majd hetven évet tett meg, míg eljutott e szentség vételéhez.
Palánki Ferenc homíliájában emlékeztetett arra, hogy húsvétkor, amikor Jézus megjelent az apostoloknak, rájuk lehelt, és azt mondta: „Vegyétek a Szentlelket!” Krisztus a Lelkét adta át nekünk, a benne hívőknek. A bérmálkozók most befogadják a szeretetet, és felnőtt hitükkel megerősítik első istengyermeki fogadalmukat – mondta a püspök.
A jubileumi évét ünneplő egyházközséget Ferenc pápa áldásával ajándékozta meg a debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.
Az Irgalmasság-oltárt Papp Róbert helyi asztalos és munkatársai készítették. Az eseményre a hívek Szent Fausztina-kilenceddel készültek, valamint megtanulták az irgalmasság rózsafüzérének Kovács Szilárd által megzenésített gregorián hangzású változatát, amelyet elő is adtak a templomban.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .