Az egész embert nézve

Testi, lelki, szociális – ezeket a szavakat jól értjük. Tapasztaljuk azt is, hogy nemcsak anyagi testünk működhet hibásan, lehet zavar a gondolkodásunkban (például tudathasadás, öngyilkos vágyakat sugalló depresszió) vagy az embertársainkhoz fűződő kapcsolatainkban (például társfüggőség, az indulatkontroll hiánya). Az azonban már ritkábban jut eszünkbe, hogy okozhat-e betegséget az Istennel való kapcsolat sérülése. Árthat-e a hit az egészségnek, vagy éppen segíti? A különböző korokban egészen eltérő válaszokat adtak ezekre a kérdésekre.


Az ókorban vagy akár az ószövetségi zsidóság korában a betegséget a bűn következményének, az istenek, illetve az Úr büntetésének tekintették. Milyen buzgón bizonygatják a bibliai Jób barátai, hogy csakis valami titkos bűn lehet betegségének az oka, amelyet az Úr a rejtekben is lát, és megtorolja. Krisztus világos feleletet ad a vakon született ember mellett feltett kérdésre – „Ki vétkezett?” –, amikor így válaszol: „Sem ő, sem a szülei.” Mégis újra meg újra felbukkan ez az elgondolás napjainkban is, amikor például valaki így sóhajt, kesereg, perlekedik a betegágyán: „Miért büntet az Isten?” „Miért pont én, mikor a nálam sokkal bűnösebbeknek semmi bajuk?”

A természettudományos gondolkodáson alapuló gyógyítás kizárólag az anyagvilág keretein belül keresi a betegségek okait: genetika, környezeti hatások (fertőzések, balesetek), életmód (táplálkozás, mozgáshiány, káros szenvedélyek), öregedés, a bennünket körülvevő stressz. Sorozatunk következő cikkei arról szólnak, hogy az elmúlt három-négy évtized alatt egyértelműen bizonyítottá vált, hogy a rendszeres vallásgyakorlás keretei között megélt személyes istenhitnek egészségvédő, -megőrző hatása van.

A magyar nyelv gyönyörű szava az egészség. Egyetlen más nyelv sem írja le ilyen szépen, hogy az egészség több, mint a testi betegség hiánya; sokkal inkább az az állapot, amikor az ember létének valamennyi síkja harmonikus egységben van azzal a nagy egésszel, amelyet az ókori görögök kozmosznak, a keresztények Istennek és teremtett világának hívnak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .