Az általános műveltség érdekében

A sorozat céljával kapcsolatban Erdő Mária, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora kiemelte: szükségessé vált, hogy a közismereti tárgyakhoz kapcsolódóan megjelenjenek olyan kiegészítő munkatankönyvek, amelyek az adott közismereti terület keresztény vonatkozásait hangsúlyozzák. Nem váltják ki a tankönyveket, hanem kiegészítik azokat. A keresztény, egyben nemzeti szemléletű könyvek – mondja Gasparicsné Kovács Erzsébet – az anyanyelvi nevelésben, valamint a magyar nyelv és irodalom tanításában használhatók föl. Olyan általános kultúrismereteket adnak közre, melyeket bármely – nemcsak katolikus – iskola diákjai jól hasznosíthatnak.


A kiegészítő munkatankönyvek végigkísérik az iskolai tanév eseményeit, s ezekhez kapcsolják a keresztény vonatkozásokat. Majd a kiemelt nemzeti és egyházi ünnepek következnek. A harmadik-negyedikesek találkoznak például Szent Ferenccel, megemlékeznek az aradi vértanúkról, mindenszentek és halottak napjáról, a magyar tudomány ünnepéről, adventről, a nemzeti összetartozás napjáról. Annál inkább indokolt ez a megközelítés, mert a nemzeti és keresztény ünnepek a legtöbbször elválaszthatatlanok egymástól. Az olvasmányokhoz érdekesen, szórakoztatóan kötődnek a kérdések és feladatok. A szerző arra is törekedett, hogy a kiegészítő munkatankönyvek jól illeszkedjenek a forgalomban lévő olvasókönyvekhez.

A sorozat keretében jelent meg az alsó és fölső tagozatra vonatkozó tanári segédkönyv a szakrális zene tanításához. Havonta egy szakrális, templomi éneket ad közre, majd következnek a nemzeti és egyházi ünnepek, a népszokások, a nagyobbaknál megjelenik a zenetörténet, s jelzik ennek keresztény vonatkozásait. Blazsek Andrea, valamint a Blazsek – Heim László szerzőpáros arra is ügyelt, hogy olyan énekek szerepeljenek a kötetben, amelyek megfelelnek az adott életkorú gyerekek hangterjedelmének, s a szövegeket értelmezni lehessen számukra. Sapszon Ferenc, a Kodály- kórusiskola művészeti vezetője szakmai lektorként közreműködött.

A tervek szerint a nyár folyamán még legalább öthat kötet jelenik meg a Szent István Társulat kiadásában, a pedagógusok ősztől már használhatják ezeket munkájukban. További tíz kötet előkészítésén dolgoznak még. Előbb a humán, magyar-történelem, ének-zene és vizuális területhez kapcsolódó könyvek jelennek meg, majd ezeket követik a reáltárgyakhoz illeszkedő kiegészítő munkatankönyvek. A szakmai munkában a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatói és különböző katolikus iskolák vezető tanárai vesznek részt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .