Az alkohol és a pubertás

A jövő kérdése is foglalkoztatja őket. Mihez kezdhetnek magukkal az általános iskola után? Ezek a problémák akkor is élnek, ha gyermeke vajmi keveset oszt meg közülük önnel. Éppen ezért szüksége van az ön támogatására! Jelezze minél meggyőzőbb módon gyermekének, hogy képes nyitottan fogadni a kérdéseit.

 

Fontos tudnunk és elfogadnunk, hogy a legtöbb gyermek ebben a korban nem feltétlenül szeretne beszélni a szüleivel az érzéseiről, bizonytalanságairól. Már az is komoly támaszt jelenthet gyermekének, ha egyszerűen többet vannak együtt. Például szánjanak időt a közös étkezésekre, vigye el a barátaihoz, ha kéri, vagy osszák meg a hétköznapi eseményeket. Mutasson érdeklődést az élete iránt. Tapintatosan, nem erőszakosan, és mindenekelőtt őszintén.


A szülőknek tudniuk kell, hogy a gyermekek azt az irányt követik az alkohollal kapcsolatban (is), amit a családjukban tapasztalnak. Ez még akkor is igaz, ha problémás esetben látszólag és időlegesen éppen az ellenkezőjét teszik.

 

A gyermeke ebben a korban egyre jobban le akar válni a szülőkről, a kortársak egyre fontosabbak számára, a szülők befolyása mindinkább csökken, valamint kipróbálja és átlépi a határait.

 

Ebben a korban gyakran nem könnyű gyermekünket kezelni. A pubertáskorú fiatal érzelmei rendkívül gyorsan változnak, kiszámíthatatlanok. A szülők által felállított határokat többször nem tartja be. Olykor mintha szándékosan keresné a szülőkkel való vitát, máskor pedig egészen visszahúzódik minden érintkezéstől. A szenvedélykeltő szereket, a cigarettát, az alkoholt szívesen próbálják ki az ilyen életkorú gyermekek. Kíváncsiak lehetnek arra, hogyan lehet „kirúgni a hámból”. Úgy tűnik, mindez hozzátartozik a felnőtté váláshoz.

 

(Folytatjuk…)

www.kimondhato.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .