Életünk visszája és színe

Édua legújabb könyvébe olyan rajzokat válogatott, amelyek közül nem egy az Új Ember cikkeit is illusztrálta. A művész finom humorával a legkomolyabb vallási vagy éppen egyházi kérdésekhez is képes értő kézzel hozzányúlni. Ugyanakkor életünk megannyi viszonyrendszerét, emberi tulajdonságainkat, időnként gyarlóságainkat is láttatja. Sosem bírál, „csupán” tükröt tart. De tükrében ott van az egész életünk: férjünkkel, feleségünkkel, gyerekeinkkel, szüleinkkel, munkatársainkkal, főnökünkkel és beosztottjainkkal való viszonyunk. Mindennapjaink és ünnepnapjaink visszája, de éppen ezáltal a színe is. Hiszen a rajzokban feketén-fehéren megmutatkozik: milyenek is vagyunk, hogyan is élünk. De a humornak köszönhetően a lelki szemünkkel azt is rögtön láthatjuk, milyenek is lehetnénk, hogyan is élhetnénk, ha képesek volnánk jobban odafigyelni egymásra és önmagunkra.


Gyakran kérünk Szűcs Éduától rajzot éppen ide, a családrovatba. Hiszen az itt megjelenő írásokban rendszeresen adunk nevelési, (olykor) önnevelési tanácsot is. Az a tény pedig aligha vitatható, hogy a neveléshez humor is kell.

 

Édua ötödik kötete november végén jelent meg. A könyvbemutató – a kedves és közvetlen művészre jellemző módon – egyben jótékonysági est is volt. Aki adott, az nem távozott üres kézzel. A résztvevők egy jelképes összeg ellenében eredeti Édua-művet kaptak ajándékba. Az összegyűlt adományt pedig a Borsod megyei helyőkeresztúri iskola vehette át.

 

Az alábbi rajzokat az Édua Karikatúrák 5. című könyvből válogattuk, amely a Noran Kiadó gondozásában jelent meg. Az album kapható az Új Ember könyvesboltjában is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .