Az algériai Oránban avathatják boldoggá a tibhirine-i vértanúkat

Fordította: Thullner Zsuzsanna

 

Abdelkader Messzahel Párizsban, a France 24 televíziós csatornának adott nyilatkozatában a következőket mondta: „Algéria jóváhagyta, hogy az 1990-es években az országban meggyilkolt tibhirine-i vértanúkat és a többi mártírt Algériában avassák boldoggá, és a döntésről már értesítették is a Vatikánt.”
Az algériai politikus nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Ferenc pápa is Algériába utazik a boldoggá avatásra, ami nagyon fontos lépés volna a keresztény–muszlim kapcsolatok terén. A Szentatya esetleges látogatásával kapcsolatban így fogalmazott: „Miért ne? Meglátjuk.”
Orán volt főpásztorát, Pierre Clavérie domonkos szerzetest 1996. augusztus 1-jén gyilkolták meg Mohamed nevű muszlim sofőrjével együtt, amikor autóval a püspöki székhely felé tartottak. A pápa által jóváhagyott boldoggá­avatási dekrétum címe ez volt: Pierre Clavérie és tizennyolc társa. A tény, hogy a boldoggá avatást Oránban tartják, nemcsak a helyi egyház számára fontos, hanem számos muszlimnak is. Sokan vannak, akik nem felejtették el Clavérie-t, a tibhirine-i trappista szerzeteseket és a többi szerzetest, akik az algériai nép iránti barátságuk miatt úgy döntöttek, nem hagyják magukra az embereket a legnehezebb időkben, és akik az életükkel fizettek e döntésükért.
1996. március 26-ról 27-re virradó éjszaka terroristák egy csoportja megtámadta az algériai tibhirine-i trappista monostort. Az ott élő kilenc szerzetes közül hetet elraboltak, majd később kivégeztek. Az áldozatok történetét dolgozza fel az Emberek és istenek című film.
A boldoggáavatási eljáráshoz hozzátartozik további tizenkét katolikus szerzetes ügye is, akik 1994 és 1996 között estek áldozatául a terrorista erőszaknak. Köztük van Clavérie atya, az algériai egyház egyik kimagasló személyisége, Orán püspöke is.

Forrás és fotó: Mondoemissione.it

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .