Az alacsony részvétel tanulságai

Ha az unió képes arra, hogy megfelelő válaszokat adjon az európai polgárok aggodalmaira és reményeire, akkor képes lesz megfelelni eredendő feladatának is.
A testület nevében a közleményt Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke, valamint Josip Bozanic bíboros és Jean-Pierre Ricard bíboros alelnökök írták alá.

Az európai választások alkalmából Adrianus van Luyn püspök, az Európai Unió Püspöki Konferenciái Bizottságának (COMECE) elnöke is gratulációját fejezte ki a huszonhét tagállam megválasztott EU parlamenti képviselőinek. Sok sikert kívánt, és Isten áldását kérte mandátumuk betöltéséhez. A püspök reményének adott hangot, hogy az egyházak és az EU intézményei közötti párbeszéd elmélyül az emberi méltóság és a közös jólét érdekében.
Ugyanakkor a COMECE elnöke sajnálatának adott hangot a 42,9 százalékos, alacsony részvételi arány miatt: „Megmagyarázhatatlan ez a tény, mivel az Európai Unió parlamentjének még nagyobb befolyása és kiterjedtebb feladatköre lesz a lisszaboni egyezmény érvénybe lépését követően.”

Ugyanakkor a COMECE elnöke sajnálatának adott hangot a 42,9% százalékos, alacsony részvételi arány miatt: „Megmagyarázhatatlan ez a tény, mivel az Európai Unió parlamentjének még nagyobb befolyása és kiterjedtebb feladatköre lesz a lisszaboni egyezmény érvénybe lépését követően.”
Véleménye szerint az európai civil társadalom hiányát, gyengeségét mutatja ez az arány. Felteszi továbbá a kérdést: vajon az európai intézmények, a kormányok, a politikai pártok és az egyházak hozzájárulása megfelelő volt-e az állampolgárok európai tudatának erősítésében, felelősségérzetük növelésében?

Az elmúlt hatvan évben az európai integráció egyedülálló folyamatot jelentett az emberiség történetében. A világszintű gazdasági válság, a klímaváltozás és az élelmiszerválság miatt nincs más lehetőség, mint egy egységes Európa, amely közös hangon szólal fel és áll ki az igazságosság, a béke érdekében a kontinensen és a világon egyaránt.
A COMECE püspökeinek tavaszi plenáris ülésén, március 20-án nyilatkozatot tettek közzé Jobb európai otthont építeni címmel. Ebben arra kérték a keresztényeket, hogy vegyenek részt az európai választásokon.
Aldo Giordano prelátus, a Szentszék állandó megfigyelője az Európa Tanácsnál azt hangsúlyozta nyilatkozatában, hogy Európa pozitív hivatását jobban tudatosítani kell az emberekben. Az eredeti Európa-eszménynek volt távlata. Az unió túlbürokratizált képe senkit sem lelkesít, különösen a fiatalokat nem.
Amióta a két politikai tömbre szakadt Európa egyesülhetett, úgy tűnik, a nyugati emberek és politika még mindig nem értette meg Kelet-Európa helyzetét és igényeit.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .