Az ablakok ereje

Görbe László igazgatónak – mint mondja – régóta dédelgetett álma a kápolnában „egy igazán szép és igényes liturgikus tér kialakítása”. Ennek keretében készült el Magyar Krisztina üvegművész tervei alapján az isteni irgalmasságot ábrázoló oltárkép – a három, egymás mellett lévő ablak egyetlen alkotásban nyílik ki. Az ablakegyüttes, miközben megjeleníti a legfontosabb szimbólumokat, a maga geometrikus megformáltságával, színvilágával megragadóan közel hozza az isteni irgalom gondolatát, azt a meggyőződést és érzést, amit Bíró László püspök is említett a szentmisében, Dienes Valériát idézve: „Létünk minden pillanata érjen bele a végtelenbe.”


Mi a katolikus gimnázium hivatása? „Szüntelenül az emberek közé engedni Krisztust” – fogalmazott a főpásztor, s az igényesen felújított, kifestett kápolna a fiatalok számára is könnyen befogadható, nyilvánvaló gondolatot erősíti: Krisztus állandó. „Az ideológiák jönnek, majd eltűnnek” – fogalmazott Bíró László, de ő marad, s a középpontban áll.

A hármasképnek is felfogható üvegablakok megkötik a tekintetet. A színeváltozó sugarak kimélyítik a teret, a krisztusi fehérbe beleúszik az emberi barna; az összetartozás természetessége és kikerülhetetlensége. Szép ráfüggeszteni nézésünket, hozzásegít a személyes találkozáshoz a Személlyel. Ezt a szépet őrizzék a diákok magukban, ismét Bíró püspököt idézve, ha „a mai ember a szépet lecserélte is az újra”. Közben elfeledkezik arról, hogy a mindig jövő jövőben egyetlen újdonság létezik: az időtlen, szép Krisztus. S most, amikor ő visszakerült a kápolnába, „a szépet lecseréltük a szépre”.

A gimnázium építésekor – a régi fényképek tanúsága szerint – a kápolna fehér üvegablakokkal készült. A szentélyben a három most megszínesedett. Oldalt öt hasonló formájú ablak fehérlik. Magyar Krisztina ihletett alkotását magamban tovább vezettem ezekre, s elképzeltem, milyen lesz a Szent Margit Gimnázium kápolnája, ha ezek az ablakok is szépre cserélődnek. Az oltárkép elkészültéhez magánadományokra is szükség volt, s remélem, lesznek további adakozók. Kintről némi háttérfényt kaptak az ablakok. Tovább erősítve, hogy az ólomüveg-ábrázolás nemcsak szépséget nyújt, hanem az igazra mutat.

Fotó: Cser

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .