Őrök a sír mellett

Hajdúöltözékben, fehér ingben, fekete zakóban és nadrágban, fekete csizmában, Bocskai-süvegben, karddal a kezükben menetelnek a fiúk, ahogyan kell, katonásan, végig a városon, be a székesegyházba. Kilenc pár, no meg a felvezető, Horváth Zoltán. Szolgálatuk nagypénteken kezdődik, amikor elhelyezik a halotti leplet a szentsírban. Váltásban őrzik a sírt, egészen a feltámadási szertartásig, nagyszombat éjfélig. A sírőrzés mellett más feladatuk is van: felvezetik a körmenetet, valamint megjelennek a pászkaszentelésen és a húsvasárnapi ünnepi liturgián. Rendszerint csupán a nagyhéten és húsvétkor szolgálnak, de az elmúlt években volt néhány kiemelkedő esemény, amelyen szintén feltűntek. Így például Kocsis Fülöp megyés püspök szentelésén vagy a máriapócsi kegykép gyalogos zarándoklatán.


Krisztus-katona csupán fiatal, nőtlen, görögkatolikus, hajdúdorogi legény lehet. Addig tart tehát a szolgálata, amíg meg nem nősül. Zoltán hat éve katona. „Katolikus iskolába jártam, és ministráltam is, de aztán néhány év kihagyás következett – mondja. – Egyszer azonban, amikor vonultak a katonák, s néztem őket, elhatároztam: jövőre én is közöttük leszek.” Emlékezet óta nem volt olyan év, amikor ne lettek volna szolgálatot teljesítő Krisztus-katonák a városban. Még a múlt rendszerben is élt ez a több száz éves hagyomány. A sírőrzés népszokása régebben egészen általános volt a Kárpát-medencében. Német nyelvterületről terjedhetett el ezen a részen. Hajdúdorogon valószínűleg akkor indult útjára, amikor a hajdúk letelepedtek a térségben, vagyis mintegy négyszáz éve.

„Amíg vannak Krisztus-katonák, addig van hit Hajdúdorogon, és fordítva: amíg van hit Hajdúdorogon, addig lesznek Krisztus-katonák is” – véli Kocsis Fülöp. 2012-ben, az egyházmegye alapításának századik évfordulója alkalmából országgyűlési határozatban mondták ki, hogy Hajdúdorog a görögkatolikus hitéhez leghűségesebb város. Horváth Zoltán szerint ahhoz, hogy ezt a címet megkapták, hozzájárult ez a töretlen hagyomány is. A Krisztus-katonák szolgálatát bemutató film célja is az, hogy ily módon is tovább éltessék, illetve országszerte ismertté és elismertté tegyék ezt a különleges népszokást.

(A Szentsírnak őrhelyén című film megrendelhető a krisztuskatonak@gmail. com e-mail címen vagy a 06/70-625-9336-os telefonszámon, 2400 forintos áron.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .