Avila – Budapesten

Ez a helyszín igen alkalmas a szakrális művészeti alkotások bemutatására. Mint arról hetilapunk hasábjain rendszeresen beszámoltunk, több színvonalas művész kiállított már a terézvárosi templomban. Az Avila-tárlat rendezője, Schmid Katalin előtt sem ismeretlen ez a hely. Ez a mostani a harmadik kiállítása. (A Hitvirágok és a Magyar művészek – magyar betlehemek című kiállításokról az Új Ember is beszámolt.) Elmondása szerint Avila szentjéről induláskor jóformán semmit nem tudott. Ez egy kegyelmi állapot, ha igazi várakozással és tettre szomjas figyelemmel párosul. Pilinszky János szavai jutnak eszünkbe: a művész legfőbb feladata, hogy újra és újra semmit se tudjon. Szilárdfy Zoltán, a szakrális művészet kiváló tudósa – a vendégkönyv tanúsága szerint – unikális kiállításnak nevezte és felsőfokon méltatta az itt bemutatottakat. Valóban, a szem, a szellem és a lélek kivételes összhangját sikerült itt megteremteni. A látvány vonzalmát, a szikár leírásokkal és a határokkal az értelem élvezetét és a lélek felülemelkedését. Egy villámlátogatással egy küzdelmes élet, egy misztikus író lelki tüzét sikerült felvillantani.

(A kiállítás megtekinthető március 28-áig, hétfőtől szombatig 7.30-tól 12-ig, és 15-től 19 óráig, vasárnap 7.30-tól 13-ig és 16.30-tól 19.30 óráig.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .