Autizmus-nap a fővárosban

A programot az Autism Europe (autizmussal élőket képviselő nemzetközi szervezet) és az Autisták Országos Szövetsége rendezte október 4-én, többek között a székesfehérvári egyházmegye támogatásával. A konferenciát megelőző napon a püspökség és a Más Fogyatékos Alapítvány szervezésében Székesfehérváron megrendezték az Európai Autizmus Nap Kelet-Európa Szemináriumát. Az autista napon – amelynek keretében a szakmai tanácskozás mellett természetesen tapasztalatcserére és kapcsolatteremtésre is lehetőség nyílt – számos európai szakember, érdekvédő és szülő vett részt. A konferencián Spányi Antal püspök, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium képviselője, valamint a rendező szervezetek elnökei is köszöntőt mondtak. A program keretében megünnepelték az Autisták Országos Szövetsége fennállásának huszadik évfordulóját is.

A résztvevők áttekintették a jelen kihívásait, a jövő lehetőségeit, köztük az Új hidak az autizmus felé elnevezésű európai projekt eddigi eredményeit. E felnőttképzési program bemutatása, amelyben az Autisták Országos Szövetsége is részt vett, rálátást engedett több európai országban folyó gyakorlatra is. A rendezvényen mindemellett autizmussal élő fiatalok által készített filmeket, illetve műalkotásaikból rendezett kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. A székesfehérvári egyházmegye pályázat útján szerzett anyagi támogatása tette lehetővé, hogy számos kelet-európai autista szervezet képviselője is jelen lehetett a rendezvényen. Számukra, illetve a magyar szakmai és szülői szervezetek képviselői számára október 3-án, a kelet-európai szeminárium keretében külön lehetőség is nyílt a bemutatkozásra, az együttműködési hálózat kiépítésére.

A székesfehérvári programsorozat, amelynek fővédnöke Spányi Antal püspök volt, a Nyitott szemmel című fotókiállítás megnyitójával kezdődött a Szent István Művelődési Házban. A tárlatot autizmussal élők alkotásaiból rendezték. A nap más kulturális programot is kínált: városnézést, múzeumlátogatást, a püspöki palota megtekintését és népzenei koncertet. Délután zajlott a kelet-európai szeminárium, amelyen kifejezetten a térség céljait, lehetőségeit tekintették át, illetve bemutatkoztak a szakmai szervezetek. A kapcsolatfelvétel és egy valóságos együttműködési hálózat létrehozása érdekében a székesfehérvári rendezvényen együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá, amelyhez az Autism Europe is csatlakozott.

Az együttműködés segítséget nyújt a szakmai és érdekvédő szervezetek számára, hogy hatékonyabban tevékenykedhessenek az autizmussal élő emberek és családjaik életminőségének javítása és esélyegyenlőségének megteremtése érdekében. A nyilatkozat leszögezi, hogy érvényesíteni kell az autizmussal kapcsolatos nemzetközi szakmai irányelveket, ajánlásokat, és ki kell terjeszteni azokat minden közreműködő félre. Az együttműködés céljai között elsőként szerepel annak segítése, hogy az autizmussal élők és családjaik hozzáférjenek a hatékony, kiszámítható és szakszerű szolgáltatásokhoz. Emellett kiemelt feladatnak tartják a szülői szervezetek együttműködésének és érdekérvényesítésének fejlesztését, ezáltal a családok teherbíró képességének növelését, illetve az családok közötti kapcsolatépítés segítését is. A szakmai és jogi kérdések, hiányosságok megoldása, illetve az együttműködés hatékonyabbá tétele mellett a nyilatkozat aláírói fontosnak tartják a régió országaiban az érintettekkel kapcsolatos társadalmi szolidaritás és elfogadás növelését.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .