Ausztria második legnagyobb vallása az ortodox kereszténység

Az utóbbi évek migrációs hullámai nyomán az iszlám hitűek száma gyors növekedésnek indult Ausztriában. A statisztikai adatok szerint 2017-ben 700 ezer muszlim élt az országban, ám az ortodox keresztények most először megelőzték őket. 2014-ben hivatalosan még csak félmillió ortodox hitű személyt tartottak nyilván.
Ha az osztrák állami statisztikai hivatal nem is, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátushoz tartozó ausztriai metropólia titkársága a napokban nyilvánosságra hozta, hogy a szövetségi köztársaságban 750-800 ezerre tehető az ortodox keresztények száma.
Florian Wegscheider, a Római Katolikus Egyház és a keleti ortodox egyházak közötti ökumenikus párbeszéd ápolására létrehozott Pro Oriente alapítvány képviselője az osztrák napilapnak elmondta, hogy az utóbbi években az országba érkező bevándorlók fele román nemzetiségű volt. Őket nem migránsokként kezelik, hiszen európai uniós ország állampolgáraiként telepednek le Ausztriában. A szervezet munkatársa hozzátette, hogy 2010-ben még csupán 46 ezer ortodox hívőről tudtak. Napjainkban tizenhét román ortodox parókia és lelkészség működik Ausztriában, melyek közvetlenül a Román Ortodox Egyház németországi, ausztriai és luxemburgi érsekségéhez tartoznak.

Forrás és fotó: Basilica.ro
Fordította: Kuzmányi István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .