Atléta, orvos, történész

A lapon látható postabélyegzőn Miskolcz szerepel, a pontos dátum sajnos olvashatatlan. A kézírásos keltezés: 1937. aug. 17. A címzett Nagys. dr. Bodosi Mihály orvos úr Pécsett. A lapon gyöngybetűkkel áll a következő:

 

Kedves Miskám!

 

Elsősorban is gratulálok a legújabb magyar bajnokságodhoz és a Holland- Magyaron való gyönyörű szereplésedhez. Nagy formában lehetsz a leírásokból következtetve. Mit szólsz az „új” nagyágyúhoz: Walkerhoz? Szédítően tudhat. 2 méteres szériában van.

 

Hát mégis maradsz a B.B.T.E.-ben? Hogy megy a sorod Pécsen? Remélem, jól érzed Magad. Írjál már valamit Magadról, mert mióta elváltunk egymástól, semmi biztosat nem tudok felőled az örvendetes versenyeredményeken kívül. Aug. 29-én lesz itt egy országos verseny. Ha kedved tartja, gyere le. Szívesen vendégül látunk. Én egyébként szorgalmasan tanulok, és trénírozgatok is. Csütörtökön lehet, hogy egy napra az M.V.S.C. atlétákkal felutazom Pestre. Válaszodat várva szeretettel üdvözöl barátod, Kelemen János.

F: Kelemen J.

Miskolc. Villanytelep

 

Bodosi Mihály sokoldalú személyiség volt, nemcsak sportsikerei, hanem orvosi és orvostörténészi tevékenysége révén is ismert. Baróton született 1909. december 13-án, majd nyolcévesen nagybátyjához került Kaposvárra. A Somssich Pál Gimnáziumban (a mai Táncsics Gimnázium elődje) kezdett atletizálni, testneveléstanára, Szuchovszky Bertalan figyelt fel tehetségére. Bodosi magasugrásban érte el legnagyobb sikereit. A Magyar Atlétikai Szövetség versenyén 1927-ben 168 centiméteres magassággal lett első helyezett, egy évvel később megnyerte a kaposvári és a pécsi csapat találkozóját, és 173 centiméteres ugrásával kerületi bajnok is lett. 1928 szeptemberétől a Pécsi Egyetem Orvoskarán tanult, és a PEAC csapatának tagjaként továbbra is atletizált. Bodosi Mihály 1930-ban először ugrotta meg a 190 centimétert, amit a következő évben többször is megismételt. 1933 júliusában egyetemistaként megnyerte az angol bajnokságot magasugrásban. A díjátadón a yorki hercegnővel és férjével, a későbbi VI. György királlyal szoríthatott kezet.


Bodosi Mihály eredményeinek köszönhetően helyet kapott a magyar atlétikai válogatottban, melynek 1937-ig volt tagja. Ő volt az első európai magasugró, aki megugrotta a kétméteres magasságot. Az 1936-os berlini olimpián a magyar csapatot erősítette. A dobogóról ugyan lemaradt, de életre szóló élményt jelentett számára, hogy láthatta a szintén Kaposvárhoz kötődő Csík Ferenc úszó olimpiai győzelmét.

 

 

Bodosinak később választania kellett, s ő nem a sportkarrier, hanem az orvosi hivatás mellett döntött. Dolgozott körzeti orvosként, majd Komlón bányaorvosként; 1951-ben Kaposváron a megyei kórház sebészeti osztályának adjunktusa lett, majd osztályvezető főorvos a traumatológiai osztályon. Orvosként is olyannyira kitartóan dolgozott, mint egykor sportolóként. 1978. december 31-ével nyugdíjba vonult. Hivatásától azonban nem szakadt el: történészi aprólékossággal és figyelemmel gyűjtötte és kutatta a Somogy megye egészségügyéhez kötődő dokumentumokat. Tanulmányt írt a korai pestis- és kolerajárványokról, bemutatta a vármegyei közegészségügyi igazgatás kiépülését is az első vármegyei főorvos kinevezésétől, illetve szerkesztette a Kaposvári Megyei Kórház jubileumi évkönyvét. Gyűjteményében ritkaságok is helyet kaptak: anatómiai atlasz, gyógyszertaxa, ritka körlevelek, több száz éves dokumentumok. A százhetvenkét dobozt megtöltő gyűjteményt Bodosi halála óta a Kaposvári Megyei Kórház őrzi. A Bodosi Mihály Kórháztörténeti Gyűjtemény előzetes egyeztetés után elérhető a kutatók számára.

 

A jeles sportember és kiváló orvos 2004-ben Kaposvár díszpolgára lett, halála után négy évvel emléktáblát avattak tiszteletére a kaposvári Sportcsarnok falán, s az atlétikapálya az ő nevét viseli. (Forrás: Sportlexikon; www.mvkkvar.hu/kiallitas/bodosimihaly/ ifj bodosi mihaly.htm)

 

Még néhány megjegyzés a képeslap szövegéhez. A BBTE a Budapesti (Budai) Torna Egylet rövidítése. Az ország egyik legpatinásabb egyesülete 1869 áprilisában alakult Budai Torna Egylet néven, kezdetben csak tornával és vívással foglalkoztak. 1885-ben vették fel a BBTE nevet, s az egyesület versenyzői sikeresen szerepeltek korcsolyázásban, jégkorongozásban, úszásban és főként atlétikában.

 

Az említett kétméteres szériában lévő Walker Melvin Walker afroamerikai magasugró, aki 1937-ben egy héten belül kétszer is megdöntötte a világrekordot. A Nemzeti Sport 1937. augusztus 8-i számában Walker magasugró világrekordja koronázta meg a háromnapos stockholmi versenyt címmel számol be erről a nem mindennapi eseményről. Kelemen említi a magyar–holland atlétikai viadalt – ezt 1937 júniusában kétezer-ötszáz fős lelkes közönség előtt rendezték, Magyarország 75 ponttal nyert, Hollandia pedig 57 pontot szerzett. Kelemen János írja azt is, hogy az MVSC-atlétákkal utazott Budapestre. A Miskolci Vasutas Sport Club 1911-ben alakult. Eredetileg sötétpiros volt a klub színe, később zöld-fehérre változott. Szakosztályai közül az alapítással egy időben jött létre a labdarúgó, egy évvel később az atlétikai, majd később más sportágak is csatlakoztak. Kelemen János személyének, életpályájának felderítése további kutatást igényel.

 

(Köszönöm Farkas Ágnes, az Országos Sportmúzeum könyvtárosa szakszerű segítségét.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .