Isten Fia

Tagadhatatlan, hogy napjaink kultúrájában a vizualitásnak döntő szerepe van. Olyannyira, hogy ma már egy fontos üzenetet sokkal hatásosabban lehet képekkel átadni, mint írásos formában. Ezért születhettek meg azok a filmek, melyeknek kifejezetten az evangelizálás volt a céljuk. Mint például Peter Sykes és John Krisch Jézus élete című filmje, mely Lukács evangéliuma alapján készült. De a filmművészet nagyjai is megpróbálkoztak az evangéliumi történet megfilmesítésével, gondoljunk csak Pier Paolo Pasolini vagy Franco Zeffirelli alkotásaira. Ugyanakkor azt is láthatjuk, hogy időnként a rendező átalakítja a jól ismert eseményeket – mint Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése című filmjében – vagy sajátos látásmódja szerint formálja át úgy, hogy utána a megvalósításról többet beszélünk, mint a mondanivalóról – lásd Mel Gibson Passióját.


Bármennyire kerülgetem, előbb-utóbb Spencer filmjéről – melyben Jézus szerepét Diogo Morgado játssza – is ejtenem kell néhány szót. Azt tudjuk, hogy egy tízrészes, a Biblia eseményeit feldolgozó sorozat utolsó darabjai alapján állították össze. Sajnos, ez igencsak rányomja a bélyegét a film egészére. Nem tudható, hogy Jézus életének miért azok az epizódjai kerültek be, amiket látunk, és mások miért maradtak ki. Dramaturgiája is következetlen, mert egyes részek meglehetősen hosszan, mások csak futólag vannak megemlítve. Az alkotók azt sem tudták eldönteni, hogy ragaszkodjanak-e az eredeti evangéliumi szövegekhez, vagy inkább az általuk lényegesnek tartott mondanivaló egyfajta parafrázisát adják. Az is furcsa, hogy a napkeleti bölcs Máriát Szűzanyának, Jézus pedig Kéfást első találkozásukkor rögtön Péternek szólítja, miután – a filmben is – ezt a nevet csak később adja tanítványának.
Az alkotók jó szándéka ugyanakkor tagadhatatlan. A mai szórakoztató és erőszakfilmek dömpingjébe ismét bekerült valami más, ami megkísérli a kereszténység lényegére, Jézus Krisztus személyére ráirányítani a figyelmet. Nem kétséges, hogy ez sikerülhet is. Ám attól tartok, hogy az, aki olyan filmen szeretné látni, mit is tanított az Isten Fia, mely a lehető legtöbbet hoz ki a műfajból, kénytelen lesz elővenni egy több évtizeddel ezelőtti alkotást.

 

Kép: A Company Hungary Kft.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .