Átadták a felújított fülöpi katolikus iskolát

Az intézmény tornatermében tartott átadási ünnepségen részt vett Palánki Ferenc megyéspüspök, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Tasó László országgyűlési képviselő, Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, Hutóczki Péter, a település polgármestere, Popovics Ferencné, az iskola igazgatója, Molnár Katalin, a helyi Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) főigazgatója, Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató, a testvérintézmények vezetői, a környező települések polgármesterei, a vallási felekezetek helyi képviselői, az önkormányzat képviselő-testületének tagjai, a beruházásban részt vevő tervező és kivitelező cégek képviselői, valamint az iskola tanulói és szülői közössége.
Az intézmény energetikai korszerűsítése 104 millió forint összegű európai uniós és állami forrásból valósult meg. Soltész Miklós államtitkár az ünnepségen a kormány további 156 millió forintnyi támogatásáról biztosította az iskolát.
Popovics Ferencné igazgató köszönetét fejezte ki a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyének azért, hogy három évvel ezelőtt befogadta az iskolát, ahol a tanulók több mint hetven százaléka hátrányos helyzetű. A legnagyobb fejlődés a lelki élet terén tapasztalható, hiszen a diákok közösen imádkoznak, templomba járnak, s a lelkiségnek köszönhetően a szülők és a tanárok között kommunikáció is javult – hangsúlyozta az intézményvezető.
Soltész Miklós államtitkár beszédében az iskola védőszentje, Néri Szent Fülöp életéből emelt ki két tanulságos történetet: Fülöp atyával egy alkalommal tanulmányi sikereiről beszélgetett egy fiatalember. Az atya megdicsérte, sorra vették előmenetelének további lehetőségeit, majd Fülöp azt kérdezte tőle: „És mi lesz azután?” Jézus Krisztus tanításának befogadására gondolt, ami minden másnál előbbre való. A másik történet szerint Fülöp atya egyszer azt a megbízatást kapta elöljáróitól, hogy vizsgálja meg egy szentnek tartott apáca természetfölötti képességeit. Amikor Fülöp megérkezett a kolostorba, arra kérte a nővért, hogy segítsen lehúzni a sáros csizmáját. Az apáca felháborodva visszautasította őt, mondván, nem kérhet tőle ilyen alantas dolgot. Fülöp atya ezzel be is fejezte a vizsgálódást, és elöljáróinak azt a választ adta: az apácából hiányzik az alázat, így tehát nagyon távol áll Istentől.
Az államtitkár rámutatott: sok esetben csak a tanulmányi eredmények alapján minősítik az iskolákat, megfeledkezve arról, hogy a tanításból nem lehet kihagyni a nevelést. Amit egy felekezeti iskola az alázatra, a keresztény értékekre, a nemzet szeretetére nevelés terén ad a fiataloknak, az számokban nem mérhető. A kormány ehhez csupán a kereteket, a feltételeket tudja megteremteni.
Az átadóünnepséget az iskolazászló megáldásával zárták. Palánki Ferenc megyéspüspök a szertartás előtt hangsúlyozta: ha a közösség építéséhez mindenki hozzáadja a maga talentumait, akkor csodálatos dolgok jöhetnek létre. A főpásztor leszögezte: az iskola egyházmegyei fenntartásba vétele jó döntésnek bizonyult, hiszen ennek eredményeként született meg a lehetőség, hogy a község fiataljai hitben-szeretetben fejlődhessenek, nevelkedhessenek.
Palánki Ferenc ezt követően a fiatalokról szóló római püspöki szinódus egyik fontos üzenetéről beszélt. Elmondta kísérni, segíteni kell a fiatalokat a növekedésben, és abban, hogy felelős, életre szóló döntéseket hozzanak. Az igazi értéket a belső növekedés jelenti –hangsúlyozta.
A műsorban az egyeki Szent János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola zeneművészeti tanszakának pedagógusai, a helyi iskola tanárai, diákjai és néptánccsoportja működött közre.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .