Pásztó feltárt középkora

Fotó: Merényi Zita

 

Augusztusi helyszíni debütálását követően november 30-án a Nemzeti Múzeumban mutatták be Valter Ilona Pásztó a középkorban című – fél évszázadnyi feltáró munkát összegző – reprezentatív könyvét. A zsúfolásig telt Pollack teremben a régész- és a történészszakma képviselői, kollégák, barátok, ismerősök köszöntötték a szerzőt abból az alkalomból is, hogy a középkori templomok és a bencés-ciszterci kolostorok feltárására „specializálódott” régész december 15-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját. A rövid bevezetőt követően Városi Gabriella egy – először Pásztón elő-
adott –, a város múltját feldolgozó, szimbólumokkal, motívumokkal játszó homok­ani­mációval ajándékozta meg a kötet szerzőjét és a jelen lévő érdeklődőket.
Várszegi Asztrik püspök, korábbi pannonhalmi főapát köszöntőjében a „saxa loquuntur” („a kövek beszélnek”) bölcsesség biblikus értelmezését adta. Ezen keresztül mutatta be Valter Ilona munkásságát, aki a középkori épületek kutatásával, feltárásával nemcsak történelmi, kultúr- és egyháztörténeti ismereteink gyarapításához járult hozzá, hanem a középkori szerzetesi élet pontosabb megismeréséhez is. Hű volt a sziklához, a szegletkőhöz, az Úrhoz. Tanúságtevő életével, a szakrális múltat fürkésző munkájával a ’60-as évek óta élesztette azt a parazsat, amelyből mára, a „szabad világban” láng lett.
A kötet méltatását Solymosi László történész, akadémikus vállalta, aki a tanulmányok egész sorát tartalmazó képes album önmagában is beszédes paraméterein túl a múlt feltárásának, az egykori városközpont láthatóvá tételének jelentőségét hangsúlyozta. Az Entz Géza kezdeményezte, 1966-ban indult, Rajeczky Benjámin ciszterci szerzetes értő segítségével és taná­csai­val kísért kutatómunka összegzése Valter Ilona főműve lett. Olyan monográfia, igényes, de közérthető szakkönyv, amelyből követői és az egyetemi régészhallgatók is sokat meríthetnek.
A szerző derűvel elevenítette fel az elmúlt évtizedeket, pályafutásának indulását és a Pásztón töltött kegyelmi időt, amely a látványos eredmények mellett máig tartó kapcsolatokat, barátságokat hozott. És úgy néz ki, nincs megállás, hiszen felkérték: írja meg Zsámbék monográfiáját is. A következő három év így főleg a középkori premontrei templom és kolostor romjairól híres Pest megyei település múltjának megidézéséről szól majd Valter Ilona számára.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .