Assisi dalnoka

Alessandro testvér, miközben asztalosmunkákat végez, és szívélyesen fogadja az Assisibe (és a Santa Maria degli Angeli-bazilikába) érkező zarándokokat, elindult a világhír felé. Tavaly lemeze jelent meg a Deccánál. (Először akkor ült repülőn, amikor a felvételek miatt Londonba utazott.) Mivel vagyona nem lehet (nincs is rá szüksége), CD-je bevételével rendje karitatív tevékenységét segíti.
Az ifjú szerzetes szereti a könnyűzenét, szívesen énekel nápolyi dalokat, de operaáriákat is. A Hang Assisiből című bemutatkozó albuma jámbor válogatás a „ferences ihletű” repertoárból, amelybe a klasszikusok — Durante, Schubert, Bellini, Franck, Fauré és Mascagni — népszerű „szent énekei” mellett jól megfér Zeffirelli Napfivér, Holdnővér című filmjének betétdala, Ramírez Kreol miséjének Kyrie-tétele, illetve két újdonság is: a Miatyánk Steven Baker „hangszerelésében” és Assisi Szent Ferenc imája a walesi Paul Mealortól. A lemezt záró, a közelmúltból származó örökzöld, a dél-afrikai Sebastian Temple behízelgő szerzeménye a ferences lelkiség örök érvényű foglalata: Uram, tégy engem békéd eszközévé…
Lehet kritizálni Sándor testvért amiatt, hogy debütálásával nem vállalt nagy kockázatot, „biztonsági éneklést” művel, hangja viszonylag szűk területen mozog, egyelőre dinamikailag sem túl árnyalt, mégis… Rokonszenves ez az egyszerre mélázó és csendes derűjű indítás. Nem kétséges, Friar Alessandro az egyház legjobb, legmegnyerőbb arcát mutatja a világnak.
(Friar Alessandro — Voice from Assisi, Universal Music, 2012)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .