Archívum: Európa keresztény gyökereiért

„Látjuk, hogy az ember tudományos és társadalmi fejlődését nem kíséri a minden pillanatában Istentől ajándékba kapott élet értékének és értelmének elmélyültebb vizsgálata, sem a Teremtő képére és hasonlatosságára formált ember méltóságának megfelelő értékelése. Továbbá a gazdasági és technikai fejlődés nem egyformán az egész emberiségé, hanem csak egy kis hányadának a kiváltsága. Az élet minőségének jobbulása nem hozta magával az emberi szívek megnyílását az éhező és nélkülöző embertársak felé. Aggodalommal töltenek el minket a háborúk, tömeggyilkosságok, kínzások és vértanúságok, melyek testvéreink milliói számára mindennapos, szörnyű valóságok, és cselekvésre köteleznek minket annak érdekében, hogy általános legyen a béke, tartsák tiszteletben az ember életét és méltóságát, és szolidaritás érvényesüljön a rászorulókkal szemben.

Figyelemmel és érdeklődéssel kísérjük a globalizációt, és kívánjuk, hogy jó gyümölcsöket teremjen. Mindazonáltal hangsúlyoznunk kell, hogy a globalizációnak veszedelmes következményei lehetnek, ha hiányozni fog belőle az, amit úgy nevezhetünk, hogy az őszinte és hatékony „testvériség globalizációja” Krisztusban. Örömmel tölt el bennünket az Egyesült Európa sikeres kibontakozása. Előkészítőinek intuíciója az európai kontinens egyetlen polgári egységben történő összefogása, melyben a részt vevő népek nem veszítik el nemzeti öntudatukat, hagyományaikat és identitásukat. Az az irányzat azonban, amely néhány európai országot minden vallási hovatartozás nélküli, szekularizált állammá akar alakítani, visszalépés és szellemi örökségük megtagadása. Feladatunk, hogy fokozzuk erőfeszítéseinket az Egyesült Európa megvalósulásáért. Mindent meg kell tennünk, ami csak lehetséges, hogy Európa keresztény gyökerei és lelke sértetlen maradjon.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .