Anyag és forma a szentségekben

A bérmálás anyaga a homloknak krizmával való megkenése. Formáját a közben elhangzó szavak adják: „Vedd a Szentlélek ajándékának jelét.”

Az Oltáriszentség esetében a kenyér és a bor mint e szentség anyagai felett elhangzó igék jelentik a formát.

A betegek szentsége esetében a betegek olajával való megkenés (a beteg homlokán és kezein) az anyag, míg a formát a kiszolgáltató pap (vagy püspök) közben mondott szavai jelentik: „E szent kenet által…”

A gyónás, az egyházi rend és a házasság szentsége vonatkozásában a forma és az anyag dinamikája sajátos módon alakul, hiszen ezeknél konkrét, anyagszerű valóságot nem használunk. A gyónáskor az anyag a megtérő tetteinek összessége (általában öt ilyen tettet szokás megemlíteni: a bűn beismerése, a szívbéli töredelem, a bűn bevallása, a bocsánatkérés és a bánatima, valamint az elégtétel elvégzése). Formát e szentségnek a feloldozás szövege ad.

A diakónus-, pap- és püspökszentelésben a szentelő kézrátétele a szentség anyaga, az azt követő felszentelő ima pedig a szentség formája. A házasságkötéskor a szentséget a két fél egymásnak szolgáltatja ki.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .