Angela Merkel a pápánál

A több mint egyórás látogatás elején a német kancellár Andrea Riccardival, a Szent Egyed közösség alapítójával a menekültek befogadásának nemzetközi összefogást sürgető kérdéséről, az „új európaiaknak” is nevezett bevándorlók integrációjáról beszélgetett. Riccardi beszámolt arról, mennyire szívén viseli közösségük a tengeren érkező, sokszor a tengerbe vesző menekültek sorsát. Elmesélt néhány személyes történetet olyanokról, akik a háború elől menekülve érkeztek Olaszországba. Angela Merkel szörnyű, elviselhetetlen tragédiának nevezte történetüket.

Ezt követően a béke termének nevezett helyiségbe mentek át: ez az a terem a római Szent Egyed közösség központjában, ahol a Mozambikban harcban álló felek tizenhat évig tartó polgárháború után a közösség közvetítésével megállapodtak a békéről. Azóta is számos, háborútól szenvedő nép képviselője fordult meg itt, hogy a béke útjait keresse. Marco Impagliazzo, a közösség elnöke így üdvözölte Angela Merkelt: „Az emberek legnagyobb vágya a béke. (…) Mi, európaiak túl sokat szenvedtünk már a háborútól, és sok szenvedést okoztunk” – mondta. Hangsúlyozta, hogy – európaiakként és keresztényekként – elkötelezetten tevékenykednek a béke ügyéért. A mai Európa nagy kihívás előtt áll: a békés együttélés kihívása előtt. A bizalmatlanság, az előítéletek és a megosztottságok legyőzéséhez még sok erőfeszítésre van szükség. Létre kell hozni a béke megteremtésének kultúráját – fogalmazott.


Angela Merkel a békéért élő bátor embereknek nevezte a közösség tagjait. Arra hívta az Európai Unió országait, hogy elkötelezetten tevékenykedjenek a béke térnyeréséért a világban. Elkötelezetten, úgy, ahogyan a Szent Egyed közösség tagjai teszik, amikor a világ számos helyén tanúskodnak a békéről, nemcsak szavakkal, hanem az életükkel is. „Gondolok itt a kiengesztelődés számos gesztusára, amelyet lehetővé tettetek azáltal, hogy hidakat építettetek az emberek között” – hangsúlyozta a német szövetségi kancellár.

Angela Merkel kifejezte azt a kívánságát, hogy szülessen mielőbbi diplomáciai megoldás az ukrajnai helyzet megoldására, és arra hívta fel a figyelmet, hogy „ne csukjuk be szemünket a világ konfliktusai előtt, mert a problémák, amelyek megoldásához nincs közvetlen közünk, számunkra is problémává válhatnak.” A bevándorlókkal kapcsolatban arra buzdított, hogy az európaiak vállalják a felelősséget, bátran és bizalommal vegyék magukra a feladatot, hogy megmentsék az embereket a szegénységtől, a háborútól, és segítsék a gyermekeket.

Indulás előtt Angela Merkel betért a Sant’Egidio téren található kisvendéglőbe, amelyet a közösség tart fenn, és ahol fogyatékos emberek dolgoznak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .