Majnek Antal imát és böjtöt kér

Az ukrán görögkatolikus egyház főpásztorai és az ukrajnai latin rítusú püspöki konferencia tagjai február 16. és 21. között ad limina látogatáson jártak a Vatikánban. Ferenc pápa pénteken fogadta őket. A latin rítusú püspökök között jelen volt Majnek Antal ferences püspök, a kárpátaljai Munkácsi egyházmegye főpásztora, aki a látogatással kapcsolatban elmondta, hogy tizenkilenc évvel ezelőtt szentelte Rómában II. János Pál pápa. Azóta három alkalommal vehetett részt ad limina látogatáson. Felidézte a személyes beszélgetésre is alkalmat adó találkozást II. János Pál és XVI. Benedek pápával. Az utóbbival kapcsolatban kiemelte: meglepte a tudós ember egyszerűsége, kedvessége. „Olyan volt a beszélgetésünk, mint mikor a jóságos apa beszélget a fiával” – emlékezett vissza.

A mostani látogatásról elmondta, hogy felkerestek minden kongregációt, ahol sokan érdeklődtek országuk nehéz helyzetéről, és ők is tehettek fel kérdéseket. Majnek Antal beszámolt arról, hogy Ferenc pápa az Ukrajnából érkezett főpásztorokat együtt, illetve a görög és a latin rítusú püspököket külön-külön is fogadta. Üzenetében azonban a szentatya mindannyiukat megszólítja, és ez kifejezi Ferenc pápa egész küldetését, valamint együttérzését, amelyről hetente biztosítja a főpásztorokat a katolikus egyházfő.


Az ország szociális helyzetéről szólva a püspök beszélt a magas inflációról – az árak a kétszeresükre-háromszorosukra emelkedtek –, s arról, hogy a korrupció továbbra is élő valóság Ukrajnában. Ferenc pápa üzenetéből azt emelte ki, hogy az egyházfő rendkívül szolidáris a helyzetükkel. A legkényesebb kérdésekre is kitért, és szép evangéliumi feladatot jelölt ki nekünk – mondta Majnek Antal. – Felhívta a figyelmünket a felelősségünkre, arra, hogy szolidaritást kell vállalnunk a szenvedőkkel, a nélkülözőkkel, és egyúttal nyitottságot kért tőlünk a hatalom emberei, a vezetők felé. A görög és a latin rítusú főpásztorok kapcsolatáról szólva elmondta: nehéz és fájdalmas, hogy a múlt megterheli a két különböző rítusú egyház életét. Ferenc pápa feladta nekünk a leckét. Arra kért bennünket, hogy keressük a kapcsolatot egymással, és találjunk új formákat ennek – mondta a püspök.

A Munkácsi egyházmegye életéről beszámolva a legsúlyosabb gondként a fiatalok elköltözését említette. Az ifjabb nemzedék tagjainak nyolcvan-kilencven százaléka már elhagyta Ukrajnát. Egy részük tanulni ment el, de számítani lehet arra, hogy a többség nemigen tér vissza. Az utóbbi időben csak súlyosbodott a helyzet, mert a sorozások miatt még többen hagyják el az országot. Míg korábban az ifjúsági találkozókra három-négyszáz fiatal is összejött, addig ma örülhetünk, ha százan együtt vannak – mondta.

A munkácsi püspök szeretettel emlékezett meg a lelkipásztori szolgálat öregjeiről. Mindegyikük elhunyt már, lágereket megjárt, buzgóságukkal, hűséges, kitartó szolgálatukkal példaképek a számunkra – mondta Majnek Antal. A máról szólva pedig úgy nyilatkozott: húsz egyházmegyés pap van az egyházmegyében, tizennyolc kisegítő szerzetes és missziós, valamint kilenc kispap – közülük három magyar és hat ukrán, akiknek meg kell tanulniuk magyarul.

Majnek Antal azt kérte, imádsággal és böjttel támogassuk őket. A lelkek, a szívek mozgásában kezdődnek a háborúk. Sértettségek, bosszúállások, utálkozások, gyűlölködések – ezekből alakul ki a verekedést, majd háborút szító ellentét. Ha nem történik meg az emberek között a kiengesztelődés, akkor következhet be a háború. „A mostani feszültség csupán a felszín, de megvannak az előzmények. Ezért kértem, hogy teremtsünk békét a szívünkben és egymás között. Ezzel járulhatunk hozzá a szemben álló felek kibéküléséhez is” – fogalmazott a munkácsi püspök.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .