„Amikor talált egy sokat érő gyöngyöt…”

A kereszténység többféle imafüzért ismer. E tárgyak segítik a gondolataiban sokszor elkalandozó embert a személyes imában és hogy visszataláljon lelki egyensúlyához, megerősödjön hitében.

A gyöngyökből álló Krisztus-füzért egy svéd evangélikus püspök, Martin Lönnebo állította össze, és ma már számos országban elterjedt, a protestáns és a katolikus egyházban egyaránt. Minden gyöngyszem egy-egy jelentést hordoz, amelyek témaként vezetnek az elmélkedés során, ugyanakkor nem tartoznak hozzájuk kötelező imádságok. Ezért is alakult úgy, hogy a füzér többféle néven vált ismertté. Van, ahol a hit vagy az élet gyöngyeinek hívják, jelezve, hogy a füzér a saját istenkapcsolatomról, életemről segíthet gondolkodni. Máshol Megváltó- vagy Krisztus-füzérnek hívják, ami arra utal, hogy a gyöngyszemek végigvezethetnek Jézus életének egyes állomásain is.


Varga Péter néhány évvel ezelőtt találkozott ezzel az újfajta, ökumenikus imafüzérrel, amelyet azóta másokkal is igyekszik megismertetni. Könyvében bemutatja az egyes gyöngyök jelentéseit, és mindegyikhez rövid elmélkedéseket, fohászokat, illetve verseket, énekeket ajánl, amelyek az asszociációk egész sorát indíthatják el egy személyes imában. A Krisztusfüzér elsősorban nem a kötött imában segít, ugyanakkor abban is vezethet. A könyvben találunk példákat erre is, ahogyan a hagyományostól eltérő imaformákat segítő anyagokat is, például fotókat képmeditációhoz.

Olyan könyv ez, amelyet nem feltétlenül az elején kezd el olvasni az ember, sokkal inkább keresgél benne, hogy megtalálja azokat a gondolatokat, amelyek Istenhez vezethetik. A keménytáblás, könyvjelzőszalaggal ellátott könyv (melyhez később zenei és elmélkedő CD kapcsolódik majd) hosszú ideig elkísérheti az olvasót ezen az úton.

„Az egyházatyák azt mondják, hogy Krisztus olyan gyöngy, mely a kagyló fájdalmából való – fogalmazott a könyvhöz írt ajánlójában Anselm Grün bencés szerzetes. – De éppen Krisztus által válunk mi is sugárzó gyöngyökké mások számára. Ezért mindenkinek azt kívánom, akik a hit gyöngyeit a kezükbe veszik, hogy egyre mélyebben nőjenek bele hitünk titkába, és Krisztus által valóban gyöngy – szemmé váljanak mások számára.”

(Varga Péter: Krisztusfüzér, Élet gyöngyei, Korda Kiadó, Kecskemét, 2014. A könyv és a Krisztus-füzér együtt, illetve külön-külön is megrendelhető a www. krisztusfuzer. hu oldalon. A könyv kapható az Új Ember könyvesboltjában is.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .