Ami messziről látszik

Fotó: Komka Péter/MTI

 

Az eredeti toronysisakok még az 1917-es nagy tűzvészben semmisültek meg. A korabeli újjáépítés után a vaskos tornyokat egyszerű sátortető fedte. 2018 tavaszán újult meg a szerkezet, amely most visszakapta a több mint száz évvel ezelőtti formáját.
A szertartás elején a főpásztor Isten áldását kérte mindazokra, akik a felújítást segítették. Szentbeszédében az egri érsek igazi örömünnepnek nevezte a napot, amikor hálát adhatunk Istennek azért, hogy a torony helyreállítása sokak közös örömére befejeződött. A templom falán galamb képében ábrázolt Szentlélekre utalva hangsúlyozta: a Lélek az, aki közösséggé tesz bennünket, ő segít felismerni, hogy Isten gyermekei vagyunk. Az evangéliumban a szamaritánus asszony arról kérdezi Jézust, hogy hol kell imádni Istent: a hegyen vagy Jeruzsálemben. Lehetséges, hogy Isten a földön lakik? Ezek a kérdések azóta is foglalkoztatják az embert. A nem hívők nem értik, hogy miért a templomban imádjuk Istent, azt hiszik, ez valamiféle pogány rítus. A templomban őrizzük Krisztus szent testét, s erre külön is emlékeztet a Nemzetközi Eucahrisztikus Kongresszusra való készület. Ebben a templomban nemcsak imádkozunk; tudjuk, ez Isten lakhelye. Neki tesszük széppé, az ő dicsőségére emelünk tornyokat, amelyek emlékeztetnek bennünket arra, hogy utunk fölfelé vezet, Istenhez.
Jézus azt a választ adja a szamariai asszony kérdésére, hogy eljön az idő, amikor nem lesz többé fontos, hogy hol imádjuk Istent. E titokzatos szavak értelmére a Jelenések könyvében találjuk a magyarázatot. Krisztus feltámadásával új teremtés vette kezdetét, s keresztségünk folytán ennek mi is a részesei lehetünk, mert naponta meghívást kapunk életünk megújítására. A keresztényeknek kettős állampolgárságuk van, hiszen nemcsak szülőhazájuk állampolgárai, hanem Isten országának is polgárai. Az a kívánságunk, hogy Isten szeretete sugározzon a templomból az egész városra, a hívek pedig mindenhová vigyék magukkal Isten szeretetét. A két torony, amely messziről látszik, a város szimbóluma, s szelíden hívogatja az itt élőket Isten imádására. A templom sohasem üres, mert a kenyér színe alatt mindig jelen van benne Krisztus.
„Ez a mai nap alkalom arra, hogy meghívottságukat azok is átérezzék, akik nem élnek Isten közelségében. Bárcsak felébresztené ez a két torony a lelkiismeretet azokban, akik távolra kerültek Istentől, de a lelkük mélyén keresik őt! Isten is keresi az embert. Ő nem csak a templomba járók üdvösségét akarja, hanem mindenkiét. A város lelki megújulása szempontjából is nagy jelentőségű ez a templom, ahogyan a többi is. Aki Krisztust beengedi az életébe, az nem veszít el semmit, sőt, vele kitárulnak az élet kapui” – zárta homíliáját a főpásztor.
A szentmisén Balog Gyula, a templom plébánosa köszönetet mondott azoknak, akik segítették a toronysisakok elhelyezésének ügyét.
Az ünnepségen jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki úgy fogalmazott: az állam tartozott ezzel a városnak. Mindenki megtette a magáét: a kormány forrásokat biztosított, és a város, valamint az Egyház is jelentősen hozzájárult a 330 millió forint értékű beruházás megvalósulásához.
A déli toronyban egy látványlift is helyet kapott, így a templom a helyi turizmust is erősíti majd.

Forrás: TvEger.hu/Bérczessy András

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .