Amerika

A katolikusként számon tartott J. F. Kennedy elnöksége óta a katolikus szavazatok nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a demokraták és a republikánusok közt. A katolikusok jelentős része ugyanis nem kedveli a Reagan-féle kapitalizmust, amerikai szemmel nézve gazdaságilag inkább a baloldalon állnak. Problémát jelent ugyanakkor például a jelenlegi amerikai elnök, Barack Obama és a demokraták jelentős részének abortusz- és eutanáziapártisága, amely jelentősen csökkenti e tábort, habár a katolikusok jelentős (negyven százalék feletti) része sajnos támogatja az abortusz liberalizálását. A katolikusok harminc százaléka hispán. Az amerikai választások környékén rendszeres a magukat katolikusnak tartó politikusok összeütközése az egyház hivatalos tanításával prochoice álláspontjuk miatt. Jelenleg huszonöt katolikus van a szenátusban: tizenhat demokrata és kilenc republikánus, a képviselőház négyszázharmincöt tagjából pedig százharmincnégy a katolikus, például a képviselőház republikánus szóvivője, John Boehner. De Obama alelnöke, Joe Biden is katolikus, legalábbis „papíron”. (MK)

Ötszáz éves kereszténység

Az amerikai kontinens buzgón folytassa az evangelizálást, felragyogtatva a hit és az apostolkodás gyümölcseit. Így fogalmazott a a szentatya levelében, amelyet Carlos Amigo Vallejo bíboros, nyugalmazott sevillai érseknek küldött. Abból az alkalomból fordult a főpásztorhoz, hogy különleges küldötteként augusztus 7. és 9. között részt vett a Dominikai Köztársaságban (Santo Domingo, La Vega) és Puerto Ricóban (San Juan) az amerikai kontinensen elsőként felállított egyházkerületek ötszázadik évfordulójára szervezett ünnepségeken.

II. Gyula pápa akaratából hozták létre az első egyházkerületeket az amerikai kontinensen. Ennek évfordulójára emlékezve XVI. Benedek hálát ad Istennek, és lelki közelségéről biztosítja a lelkipásztorokat és a híveket. Levelében hangsúlyozza, hogy az amerikai kontinensen beértek a hit és az apostolkodás gyümölcsei. Azért imádkozik a Szentlélekhez, hogy bátorítsa az evangelizáció munkáját. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .