Aloisius Scrosoppi április 3.

Életét a szükséget szenvedők megsegítésének szentelte. Egyik bátyjával 1846-ban újjászervezte Udinében Néri Szent Fülöp oratóriumát, amely olyan világi papokból áll, akik az emberek között élve szolgálnak. Összefogott a helyi fiatal tanárokkal és papokkal, hogy neveljék a szegény és elhagyott gyermekeket. Árvaházat építtetett, később siketnéma lányok számára hozott létre otthont. Önmagát nem kímélve végezte munkáját. Ha kellett, körbejárta a várost: koldult, bízva az emberek és Isten segítségében. „A Gondviselés sohasem hagy el, ha hiszel benne” – mondta a lányoknak, akiket a varrás és a hímzés mellett olvasni, írni és számolni is megtanítottak.


„Tizenkét házat nyitok, mielőtt meghalok” – ígérte, és így is lett: ennyi házban segítette a szegényeket, a munkanélkülieket, a betegeket, a magukra maradottakat. Udinében hunyt el 1884. április 3-án. II. János Pál pápa 2001-ben avatta őt szentté.

 

Aloisius Scrosoppi 2010-ben a futballjátékosok és a foci drukkerek védőszentje lett. Az ötlet egy klagenfurti bank marketingvezetője, a futballrajongó Manfred Pesek fejében fogant meg. Éppen Nápolyban járt, s a dóm ablakán kinézve meglátta a stadiont. Arra gondolt, miért ne lehetne a focinak is védőszentje. Scro soppit mintegy tizenháromezer szent közül választották ki egy számítógépes program segítségével. Az indoklás szerint Aloisius Scrosoppi olyan értékeket képvisel, mint a becsület, a kitartás, az igyekezet és a céltudatosság, amelyek a sportban is nélkülözhetetlenek. A foci emellett különösen fontos a gyermekek, a fiatalok életében, akiket a szent egész életében segített. A „fociszentet” a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságon mutatták be a közönségnek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .