Állandó szentségimádás Budapesten

Ha belépünk a templomba, Isten jelenléte megérint bennünket a csendben. Személyes találkozást élhetünk meg, Istennel találkozhatunk ilyenkor, ami nagyon sokaknak hiányzik. Ezért is fontos, hogy templomaink nyitva legyenek, ne zárjuk be a kapuikat. Nem könnyű ezt megvalósítani, mert anyagi áldozattal is jár, de megéri megkeresni a megoldást.
Most végre a budapestieknek is lehetőségük lesz bármikor betérni Isten házába. Január elsején állandó szentségimádás indul a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban. A regisztrációs honlap már magyar és angol nyelven is elérhető: orokimadas.­bel­va­ro­siple­ba­nia.hu. „Ha már tudjuk, mikor fogunk imádkozni az Oltáriszentség előtt, jelezzük ezen az elérhetőségen. Jézus Szíve az élet és a szentség forrása. Az ő áldását kérem a szentségimádás minden résztvevőjére!” – fogalmaz Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi érsek a honlaphoz írt köszöntőjében.
Ez nem csupán a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániának, hanem a fővárosnak és az Esztergom-Budapesti Egyházmegyének is kiemelten fontos eseménye, amely a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készületet is segíti. A helyi szervezők nemcsak egyének, hanem (legfeljebb hetvenfős) közösségek jelentkezését is várják.
Miért lehet fontos a szentségimádás? Az Észak-Mexikóban található Ciudad Juárezt 2008 és 2010 között a világ egyik legveszélyesebb városaként tartották számon a drogkereskedelemmel kapcsolatos erőszakos cselekmények miatt. Az örökimádás-kápolna megnyitása azonban mindent megváltoztatott. A városban található az egyik legforgalmasabb határátkelő Mexikó és az Amerikai Egyesült Államok között; a települést egy folyó választja el a texasi El Pasótól. A város fekvésének is tulajdonítható, hogy eluralkodott itt a drogkartellek közötti harc, és Ciudad Juárez a világ legveszélyesebb településeinek listáján az elsők között kapott helyet. Mára azonban jelentősen csökkent a gyilkosságok száma, s az 1,3 millió lakosú város lekerült erről a listáról. 2010-ben még 3766 gyilkosságot követtek el a településen, 2015-ben azonban jelentős javulás volt tapasztalható: 256 ember vesztette életét erőszakos cselekmény következtében.
Az eredmény természetesen a helyi hatóságok munkájának is tulajdonítható, azonban Patricio Hileman mexikói pap véleménye szerint mélyebb oka is van: az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus. „Amikor egy településen éjjel-nappal imádják Istent, az a város megváltozik” – mondta a lelkipásztor, akinek célja, hogy ezer örökimádás-kápolna nyíljon meg Latin-Amerikában.
Bízunk abban, hogy az állandó szentségimádás Budapest életére is jótékony hatással lesz, és elősegíti a város Krisztus felé fordulását.

Forrás: NEK

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .