“Áldott légy, Uram, és minden alkotásod”

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Székesfehérvári egyházmegye közös sajtótájékoztatóján Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Spányi Antal megyés püspök az élet védelméről és a természeti környezet megóvásának közös útjairól beszélt, amely minden közösség, minden ember oltalmát jelenti.

Az eseményen részt vett Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere is, aki köszöntőjében elmondta, a kert megújulása az egész város számára öröm. Bízik abban, hogy a létesítmény az Adventi Udvarhoz hasonlóan nyitva áll majd a nagyközönség előtt is, és bárki betérhet ide, ha néhány perc csendre vágyik, vagy erőt akar gyűjteni.
Az alpolgármester szólt arról is, hogy a püspökség jövőbe mutató fejlesztéseket indított el, amelyek példaértékűek a belvárosi fejlesztések számára is. Az egyházmegye ugyanis természetvédelmi szempontok figyelembevételével újíttatta fel a püspöki palota kertjét: az öntözéshez kútvizet használnak, szelektíven gyűjtik a szemetet, újrahasznosítják a zöldhulladékot, és kerékpártárolókat alakítottak ki.
Smohay András művészettörténész a bemutatón elmondta, hogy a több mint kétszáz éves kertet igyekeztek az eredeti állapotnak megfelelően helyreállítani, majd bejelentette, hogy júniustól zenei programokat szerveznek majd itt, a Hermann László Zeneiskolával közösen kamarakoncerteket tartanak, így a székesfehérváriaknak és a városba látogatóknak még több lehetőségük lesz betérni a palota gyönyörű udvarába.
Spányi Antal püspök Ferenc pápa környezetvédelemről szóló, Laudato si’  kezdetű enciklikájára hivatkozva úgy fogalmazott: közös otthonunk a teremtett világ, amelyet együtt kell őriznünk, gondoznunk.
Az egyházmegye a környezetvédelem jegyében egy Nissan Leaf típusú elektromos autót vásárolt, amelyre egy, Assisi Szent Ferenc Naphimnuszából származó felirat került: „Áldott légy, Uram, és minden alkotásod.” A főpásztor azt reméli, az idézet felhívja majd az emberek figyelmét arra, hogy a teremtett világért mindannyian felelősek vagyunk.
A püspök 2011 óta Sarlós Boldogasszony ünnepén, a vértessomlói búcsúi szentmise után (Vértessomló a gyermekáldásért imádkozó családok búcsújáró helye – a szerk.) megáldja a gyermekért fohászkodó, gyermeket váró, valamint a kisgyermekkel érkező családokat – hangzott el a sajtótájékoztatón. A főpásztor bejelentette, fogadalmi hálaajándékot készíttet a Gyermeket hordozó Szűz Mária közbenjárására gyermekáldásban részesült családoknak.
A fogadalmi tárgyak Ádám Krisztián és Zalavári Fruzsina iparművészek tervei alapján készülnek el. A vértessomlói kegytemplom falán elhelyezett ovális tárlóba ezüstözött szívek kerülnek. Mielőtt elhelyezik a kegytemplomban a fogadalmi tárgyakat, a gyermekek keresztnevét és születési évét is belevéseti az egyházmegye a rézből készült, ezüstözött szívekbe. Az első hálaszíveket Spányi Antal megyés püspök a vértessomlói búcsún, július 2-án, 10 órakor áldja meg.
Az imameghallgatásokkal a Székesfehérvári Egyházmegyei Hivatalnál lehet jelentkezni a hivatal@szfvar.katolikus.hu e-mail-címen, vagy a 8001 Székesfehérvár, Pf. 178. postacímen. A levélben várják a Gyermeket hordozó Szűz Mária közbenjárására született kisgyermekek keresztnevét és születési idejét. A hálaszívek elkészítésének költségét a Székesfehérvári egyházmegye vállalja. Minden évben a június 10-ig beérkező neveket tudják a hálaszívekbe vésetni az az évi búcsú idejére.
Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a tájékoztatón elmondta: az a gondolkodás, amelyet a kormány hat és fél évvel ezelőtt indított útjára családpolitikáján keresztül, sok változást hozott az életvédelem és családvédelem területén. Mindez azonban nem valósulhatott volna meg az egyházak és a közösségért tenni akaró civil szervezetek hozzájárulása nélkül. Hazánkban jelentősen csökkent az abortuszok száma: 2010 előtt hosszú esztendőkön át évente több mint negyvenezer volt a művi terhességmegszakítások száma, mára ez évi harmincezerre csökkent.  Ez az eredmény öröm az édesanyáknak, a megmentett gyermekeknek, és öröm a közösségnek is.
Soltész Miklós beszélt azokról a támogatásokról is, amelyekben a Székesfehérvári egyházmegye részesült. Ezek között szerepel a hozzájárulás a püspöki palota és a székesegyház renoválásához, valamint három zarándokhely – Bodajk, Ercsi és Alsószentiván – megújításához. Ezenkívül támogatják a székesfehérvári és az érdi egyházi iskolák bővítését, valamint a váli és a lovasberényi templom felújítását is.
Hajdú Ferenc provikárius az egyházmegye életvédő programjaival kapcsolatban elmondta: a családok 2005-ben megnyílt átmeneti otthona, a 2008 óta az egyházmegye által működtetett Lea Otthon több mint hatszáz várandós nőt fogadott be, mintegy ezer gyermeknek biztosította, hogy az édesanyjával maradhasson, és több mint száz gyermek megszületését segítette. Az ugyancsak a Székesfehérvári egyházmegye fenntartásában működő Szent Kristóf Házban harmincegy fogyatékossággal élő ember napközbeni ellátását és további tizenegy ember egész napos, bentlakásos ellátását biztosítják. Az egyházmegye egy szakemberekből álló segítőcsoportot is létrehozott, amelynek célja támogatni mindazokat, akik valamilyen okból kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.
A provikárius hozzátette, az egyházmegye a fenntartásában működő iskolákban és a hitoktatáson keresztül mint­egy huszonötezer gyermekkel és családjaikkal áll kapcsolatban, ezért felelősségüknek tartják, hogy támogassák a segítségre szorulókat, és a bántalmazottak mellé álljanak.
Spányi Antal megyés püspök a sajtótájékoztató végén reményét fejezte ki, hogy a Székesfehérvár közösségét szolgáló élet- és teremtésvédelmi püspöki programok ugyanúgy öregbítik majd a város hírnevét, mint ahogyan azt a püspöki sörök nemzetközi sikerén keresztül is megtapasztalhatták a fehérvári polgárok.

Forrás és fotó: Székesfehérvári egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .