Akik holtukban is az élőket szolgálják

A humán anatómia megfelelő színvonalú oktatásának elengedhetetlen eszköze az emberi holttest. A test és azon belül az egyes szervek szabad szemmel látható szerkezetét a világon mindenütt évszázadok óta holttestek boncolásán keresztül tanítják az orvosjelölteknek. Ezt a módszert semmi mással – sem képekkel, sem modellekkel vagy számítógépes programokkal – nem lehet helyettesíteni, legfeljebb hasznosan kiegészíteni. Ily módon az emberi test még a halál után is tovább szolgálja az élőket. Nem véletlen, hogy a világ számos anatómiai intézetében olvasható az alábbi klasszikus latin mondások valamelyike: „Mortui vivos docent” (A halottak tanítják az élőket); „Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae” (Ez az a hely, ahol a halál örömmel siet az élet segítségére).


Kevesen tudják, hogy a későbbi egyházfő, Joseph Ratzinger bíboros mindig magánál hordott egy szervdonorkártyát, mert a szeretet egyik legszebb megnyilvánulási formájának tartja a szervadományozás gyakorlatát. Megválasztása után azonban XVI. Benedek pápa már nem lehetett szervdonor. A Vatikán magyarázata szerint ugyanis a pápa halála után teste az egyház tulajdona, amelynek kötelessége épségben sírba tenni azt. Ennek egyik oka, hogy ha az elhunyt egyházfőt később szentté avatnák, akkor eladományozott szervei mások testében hordozott relikviákká válnának.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának oktatói és az orvostanhallgatók számos módon kifejezésre juttatják hálájukat a szervdonoroknak. Ha az anatómiai intézet fogadja a holttestet, a temetkezési vállalat díjmentesen az intézetbe szállítja azt, a hozzátartozókat semmiféle költség nem terheli. Szigorúan gondoskodnak arról, hogy az emberi méltóság legmesszemenőbb tiszteletben tartásával bánjanak az elhunyt testével. A temetés a tartósítási eljárások és az oktatási rend miatt általában a halál után három- öt évvel történik. A holttestet hamvasztás után a Pécsi Köztemetőben egy erre a célra kialakított parcellában helyezik örök nyugalomra. Az elhelyezés minden esetben az egyetemi parcellában történik, elszórással vagy urnafülkében. A parcella parkosítását és rendszeres gondozását az anatómiai intézet ellenőrzi. Itt áll Miklya Gábor pécsi szobrász alkotása, köszönetképpen azon embertársainknak, akik halálukban is az emberiséget, az orvostudomány előrehaladását szolgálták. Minden novemberben ökumenikus szertartás keretében emlékeznek meg az orvostudományért áldozatot vállalókról. Idén a katolikus egyházat Nagy Norbert egyetemi lelkész, a Pécsi egyházmegye ifjúsági referense képviselte.

Pécsi Egyházmegyei Sajtóiroda

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .