Akik az oltár körül szolgálnak

Az április 12-én megrendezett program fő helyszíne a Szent István-bazilika volt, de a csaknem háromszázötven résztvevő a Belváros négy másik templomába is ellátogatott az immár hagyományossá vált akadályverseny során. Az egyházmegye több mint tíz éve szervez találkozókat a ministránsok számára, s a rendezvények nemcsak közösségi élménnyel ajándékozzák meg a gyerekeket, fiatalokat, de az évek alatt erősödött a szomszédos plébániák közötti kapcsolat is. – Sokan voltak köztünk, akik most voltak először ministráns találkozón, így mondhatni elvarázsolta őket a hangulat – fogalmazta meg a visegrádi Keresztelő Szent János plébánia ministránsvezetője, Kecskés Levente. – Az akadályverseny során a kőbányai Szent György-templom ministránsaival kerültünk egy csapatba. Bennük nagyszerű társakra és barátokra találtunk, és hamar össze is forrt a két plébánia. Bár nem értünk el helyezést, mégis úgy érezzük, megérte részt venni a találkozón, hiszen rengeteg élménnyel, új barátokkal és megerősödött lelkülettel lettünk gazdagabbak.

Ministránstalálkozó lévén a közös szentmisén jelképesen háromszázötven gyerek és fiatal szolgált az oltár körül. – Amikor az ember egy lépést tesz Jézus felé, ő egy lépést hátrál, de nem azért, hogy távolodjon, hanem hogy minél jobban bevonjon minket életébe, hogy megossza velünk húsvét titkát – mondta homíliájában Bodor György hivatásgondozási referens. – Ti, akik az oltár körül szolgáltok, ehhez a titokhoz vagytok közel. A ministránsnak az a feladata, hogy segítsen másoknak is megtalálni a közöttünk élő Krisztust, hogy kőbe vésett titokká válhasson mindannyiunk szívében. Az egyházmegye védőszentjéről elnevezett Szent Adalbert-kupa minden esztendőben annál a ministránscsapatnál van egy évig, amelyik megnyerte a tavaszi találkozó akadályversenyét. A vetélkedés idén négy belvárosi helyszínen – a belvárosi (Nagyboldogasszony-) főplébánia-templomban, a Szent Mihály-, a Szent Anna-, illetve az Egyetemi templomban – zajlott. A csapatoknak négy témában kellett számot adniuk tudásukról, egyrészt bibliai és liturgikus ismereteikről, másrészt helyismereti és az egyes templomok titulusával kapcsolatos felkészültségükről. A versenyt a Fatimai Szűzanya templomként ismert soroksárújtelepi Szent István király plébánia, illetve a kispesti Nagyboldogasszony plébánia közös csapata nyerte.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .