Akiért közbenjárt Newman bíboros

Ferenc pápa február 13-án, szerdán jóváhagyta Boldog John Henry Newman bíboros, teológus, a Néri Szent Fülöp Oratórium angliai alapítója szentté avatását. A Szentatya február 12-én fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, és jóváhagyta a Newman bíboros közbenjárásának tulajdonított második csodát, amivel megnyílt az út a szentté avatás felé. Az angol bíborost XVI. Benedek pápa kilenc évvel ezelőtt avatta boldoggá.

Az első csoda a 2000-es évek elején történt, Jack Sullivan bostoni diakónussal, aki gerincbetegsége miatt lebénulva John Henry Newman közbenjárását kérte, és orvosilag megmagyarázhatatlan módon teljesen felgyógyult. A második csoda Melissa Villalobos chicagói asszonnyal és magzatával történt.
Melissa Villalobos kezdetben csak időnként kérte Boldog John Henry Newman közbenjárását, majd szinte folyamatos párbeszédet folytatott vele, végül az életét és a gyermekét veszélyeztető helyzetben is hozzá fohászkodott segítségért.
A XIX. században élt angol bíboros október 13-ai szentté avatása előtt a chicagói asszony és magzata életét megmentő csoda nyitotta meg az utat. A 2010-es boldoggá avatásban kulcsszerepet játszó csodás gyógyulás szintén az Amerikai Egyesült Államokban történt: a most 71 éves Jack Sullivan diakónus súlyos gerincbetegségéből gyógyult fel 2001-ben.
A 42 éves, hétgyermekes Melissa Villalobos a Chicago Catholic című lapnak elmondta, hogy a férje 2011-ben hazavitt néhány szentképet Newman bíborosról, melyeket az asszony kirakott itt-ott a lakásban. Amikor elhaladt a képek előtt, mondott egy-egy fohászt a gyerekeiért, a férjéért, magáért. Így idővel szinte folyamatos párbeszédet folytatott a boldoggal.
2013-ban, a terhessége első trimeszterében vérezni kezdett. Akkor már négy gyermeke volt, az előző terhessége azonban spontán vetéléssel végződött. Elment az orvoshoz, aki az ultrahangos vizsgálat után közölte, hogy a méhlepény részben levált a méhfalról, és a placentán lévő sérülésből szivárog a vér. Ezenkívül egy, a magzatnál kétszerte nagyobb hematóma (vérömleny) is keletkezett. Mindezek miatt az orvos ágynyugalmat javasolt.
2013. május 10-én Melissa bement a sürgősségire, mert a vérzés súlyosbodott. Megint ágynyugalmat írtak elő neki, amit nehezen tudott betartani négy kicsi (6, 5, 3 és 1 éves) gyerek mellett úgy, hogy a férje munkába járt. A szülész-nőgyógyász valószínűnek tartotta az újabb vetélést, illetve úgy vélte, ha életben marad is a magzat, jó eséllyel koraszülött lesz.
Mindehhez a stresszhez hozzájárult az is, hogy az asszony férje nem tudta lemondani a küszöbön álló üzleti útját. Néhány nappal később, amikor Melissa reggel arra ébredt, hogy egy hatalmas vértócsában fekszik, a férje már a gépen ült, és Atlanta felé repült.
Nem akarta rögtön a segélyhívószámot tárcsázni, mert nem tudta, kire bízhatná a gyerekeket, ha őt kórházba viszik. Ezért reggelit készített nekik, majd azt mondta, maradjanak ott, ahol vannak, és fölment az emeletre.
A vérzés egyre súlyosbodott, a lépcsőzéstől még erősebb lett, ő pedig a fürdőszobába érve összeesett a gyengeségtől és a kétségbeeséstől. Amikor a földön feküdt, már hívta volna a mentőket, de nem volt nála a mobiltelefonja, és nem mert kiabálni a gyerekeinek, mert attól félt, az erőkifejtéstől még súlyosabbá válik a vérzés. Abban reménykedett, hogy valamelyik gyerek fölmegy, és megkérheti, hogy hozza oda neki a telefonját. A gyerekek azonban néma csöndben voltak, és ettől az aggodalma csak fokozódott.
A magzatáért és a gyerekeiért való aggódás meg a félelem hatására, hogy talán meg is halhat, kitört belőle egy fohász Newman bíboroshoz: „Kérlek, Newman bíboros, segíts, hogy elálljon a vérzés.” Mihelyt ezt kimondta, elállt a vérzés. Felkelt a földről, látta, hogy valóban nem vérzik már, és azt mondta: „Köszönöm, Newman bíboros. Köszönöm.”
És a fürdőszobát betöltötte a rózsaillat, „a legerősebb rózsaillat, amit valaha éreztem – emlékezett vissza. – Ebben a pillanatban azt gondoltam: »Istenem! A kisbabám rendben van. Én is rendben vagyok. A négy gyerekem is. Mind rendben vagyunk. Köszönöm, Newman bíboros.«”
Aznap délután ultrahangvizsgálatra ment, amely megerősítette, hogy minden rendben, a méhlepény helyreállt, ő pedig visszatérhetett a tevékeny hétköznapokhoz.
A várandósság hátralevő része rendben zajlott. A kicsi Gemma 2013. december 27-én született, nem lett koraszülött.
Melissa Villalobos megvárta, amíg megszületik kislánya, majd bejelentette a csodát a bíboros szenttéavatási ügyének posztulátoránál. 2014 őszén keresték fel őket az üggyel kapcsolatban. Közben zajlott a chicagói érsekség vizsgálata is, majd továbbították az anyagokat a Vatikánba. A szentszéki vizsgálatok eredményeként idén február 13-án Ferenc pápa bejelentette: elfogadták a csodát, s így megnyílt az út John Henry Newman szentté avatása előtt.

Fordította: Verestói Nárcisz
Forrás és fotó: The Tablet/Chicago Catholic

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .