Ajándék – nem csak karácsonyra

Ahogyan ajándék egy-egy szép mese vagy megható történet is. Vagy mindezek együtt – például a Harmat Kiadó impozáns kiadványában, melyet Kállai Nagy Krisztina jellegzetes rajzai illusztrálnak. Jézus születéséhez, a karácsonyi ünnepkörhöz számos történet fűződik, ezekből válogatott egy csokorra valót a szerző. Bob Hartman az előszóban elárulja, hogy saját meséiből is becsempészett egyet-kettőt a kötetbe, s ezekre mint az olvasónak szánt ajándékra tekint. A kötetben három nagy fejezetben – Karácsonyi történetek a Bibliából; Történetek karácsonyi szokásokról és hagyományokról; Karácsonyi mesék és legendák – harmincnyolc mese található, melyek szárnyán körbeutazhatjuk a Földet. A karácsonyvirág című történet révén Mexikóba repülünk, Vencel király téli sétáját Csehországban követhetjük nyomon, a fafaragó Frolian testvérrel pedig, aki a gyerekeknek a szeretet Istenéről és a betlehemi kisdedről beszélt, Spanyolországban találkozhatunk.

 

A Joseph atya karácsonyi dala című történetből egy varázslatos karácsonyi dal, a Csendes éj (Stille Nacht) születésére derül fény, melyről tudjuk, hogy szövegét Josef Mohr osztrák pap írta, dallamát 1818-ban Franz Gruber komponálta. S ha már a zene szóba került – számomra az egyik legszebb és leginkább lélekemelő történet a Mária különös éneke című, amelyhez kíséretképpen mindenképpen ajánlom meghallgatni a Magnificat Jacques Berthier-féle kánonváltozatát: Magnificat anima mea Dominum, azaz Magasztalja lelkem az Urat. S ne csak karácsonykor…

(Bob Hartman–Kállai Nagy Krisztina: Karácsonyi mesélő könyv. Harmat Kiadó, Budapest, 2012)

Az ajánlott könyv kapható az Új Ember könyvesboltjaiban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .