Ahol láthatóvá válik az egyház

Akkoriban Kelet és Nyugat fiataljai találkozhattak, ami nagy dolognak számított, hiszen a több évtizedes elzártság után, a vasfüggöny megszűnésével megnyílhattak a határok Nyugat felé. „Most, két évtized elteltével az a fontosabb, hogy a környező országok fiataljai megismerhessék egymást. Szeretnénk, hogy ez a találkozó egyfajta jel legyen. Szeretnénk megmutatni, hogy a sokszor ellentétekkel, feszültségekkel terhes múlttal rendelkező országok fiataljait ugyanazok a kérdések foglalkoztatják, és ugyanaz a mély vágy él bennük: hogyan fedezhetem fel, hogy mire hív az Isten? Hogyan szól hozzánk az Isten? Hogyan imádkozhatok?” – mondta András testvér, a taizéi közösség egyetlen magyar tagja az idén október 23. és 25. között sorra kerülő újabb találkozóról, amelynek mottója: „Teret nyitni, ahol láthatóvá válik az egyház.”

A mostani találkozó célja, hogy a több tízezer diák, egyetemi hallgató, aki a városban él, valamint a más városokból, a határon túlról érkező fiatalok megtapasztalhassák azt az élményt, amit húsz évvel ezelőtt a résztvevők átéltek. A rendezők fontosnak tartják, hogy cigánypasztorációval foglalkozó közösségeknek, szervezeteknek is szerepet adjanak. A találkozón délelőttönként ima és kiscsoportos beszélgetések várják a fiatalokat. A déli és az esti ima központi helyszínen lesz. Délután műhelyfoglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. Az 1956-os forradalom évfordulója éppen a találkozó kezdetére esik. Ennek kapcsán András testvér elmondta: a magyar nemzeti ünnepről nem elsősorban történelmi szempontok alapján emlékeznének meg. Az évfordulót úgy szeretnék megjeleníteni a találkozón, hogy a forradalom egy-egy lényegi vonását kiemelik. Például azt, hogy az életünkben hogyan van jelen a szabadság, amiért annyian küzdöttek 1956-ban. Vagy körüljárni a szabadság – felelősség – elköteleződés témakörét. Ugyanezen a szálon kapcsolódhatnak a találkozóhoz az 1989-es év jelentős eseményei is. A műhelyfoglalkozásokon a hithez kapcsolódó témákon kívül külön hangsúlyt kaphat a találkozón a teremtésvédelem, a környezettudatosság, a felelős cselekvés, a méltányos kereskedelem témája is. Szeretnék, ha a fiatalok útmutatást kaphatnának arról, hogyan lehetnek az egyházban és a társadalomban a kiengesztelődés és a béke egyszerű jelei. A személyes kapcsolatokon keresztül jobban megismerhetnek más népeket és hagyományokat, megtapasztalják a bizalmat és az egyszerűséget. Az együtt töltött pár nap alatt lehetőséget kapnak, hogy fölfedezzék a közös imában és a csendben a lelki élet és az Istennel való közösség szépségét, hogy értelmet keressenek életüknek, hogy hitüket a mai kor kihívásai között tudják megélni. Ez erőt ad nekik ahhoz, hogy új fényben lássák az egyházat, a közösség kovászát az emberiség családjában, így az embereket elválasztó falakon fölülemelkedve előkészítsenek egy békés jövőt. De ehhez szükség van arra, hogy saját életükben elkezdjenek a „bizalom zarándokútján” járni. A résztvevők pécsi családoknál kapnak szállást, ezért matracot és hálózsákot mindenkinek hoznia kell. A költségeket az érkezéskor fizeti mindenki, ami fedezi az étkezéseket, a közlekedési bérletet és a fogadáshoz kapcsolódó egyéb kiadásokat. Tudnivalók a jelentkezésről a folyamatosan frissülő honlapon találhatók: http:/www.taize.fr/pecs. Jelentkezési határidő: október 1.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .