Afrika támogatására szólít a Sant’Egidio közösség

Fotó: Merényi Zita

 

A virtuóz zongorajáték nem csak a közönség gyönyörködtetésére szolgált. A jótékonysági est teljes bevételét az idén tavasszal Mozambikban és Malawiban súlyos pusztítást okozó Idai ciklon által sújtott területek, köztük Beira városa és az ott működő, AIDS-betegek kezelését szolgáló egyik rendelő újjáépítésére fordítják.
A Sant’Egidio közösség harminc éve tevékenykedik Mozambikban. Nevéhez fűződik az az 1992. október 4-én, Szent Ferenc napján aláírt békeszerződés, melynek előkészítő tárgyalásaiban a barátság diplomáciája és naponta mondott, kitartó imádságuk által több mint két éven keresztül részt vettek a közösség tagjai. Ezzel egy hosszú és igen véres polgárháború ért véget, amely közel egymillió civil áldozatot követelt.
A Mozambikban, majd Malawiban és más szegény afrikai országokban alakult Sant’Egidio közösségek tagjai – ahogyan Rómában, az anyaközösségben, valamint a világ hetven másik országában is – napi munkájuk és családjuk ellátása mellett, önkéntesként szolgálják a szegényeket, köztük a HIV-fertőzötteket.
A jótékonysági esten Körtvélyessy Mónika orvos, a közösség tagja rövid, vetített képes beszámolót tartott a DREAM programról, melynek keretében főként gyermekek és várandós nők gyógyítását végzik a legmodernebb kezelési módszerekkel az AIDS, az alultápláltság és a világ gazdagabb és szegényebb fele közötti egyenlőtlenség, igazságtalanság ellen küzdve. A program tizenegy afrikai országban eddig körülbelül egymillió beteg számára adta vissza a reményt, az egészséget és a gyógyulás lehetőségével a jövőt, hiszen segítségével több mint százezer egészséges újszülött látott napvilágot HIV-pozitív édesanyáktól.
A természeti katasztrófa által sújtott területek újjáépítéséhez támogatásokat a Zichy Gyula Alapítvány 50800104–11069784 számlaszámán fogadnak. A közlemény rovatban a Mozambik vagy a DREAM szót kérik feltüntetni.

Forrás: Sant’Egidio közösség (Budapest)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .