Adj esélyt az éveidnek!

Fotó: Berta Gábor

 

Az Adj esélyt az éveidnek! című kampányrendezvényt a Katolikus Szeretetszolgálat és a Székesfehérvári Egyházmegye szervezésében tartották, a város önkormányzatának támogatásával.
Az Alba Plaza előtti téren Magyarország Átfogó Egész­ségvédelmi Szűrőprogramjának (MÁESZ) szűrőkamionjában számos vizsgálat elvégeztetésére nyílt lehetőségük
az érdeklődőknek. Dankovics Ger­gely, a MÁESZ programigazgatója a rendezvény elején elmondta, a 2010 óta működő akciónak Székesfehérvár az 1835. állomása. A kamionban ma már 37-féle szűrővizsgálatot végeznek, 3D anatómiai mozisátruk és az egészséges életmód kialakítását segítő tanácsadási szolgáltatásuk van, illetve újraélesztési bemutatót is tartanak.
Köszöntőbeszédében Spá­nyi Antal megyéspüspök, a program házigazdája azokra a családokra hívta fel a figyelmet, amelyek Alzheimer-kórban vagy demenciában szenvedő beteget ápolnak, és nem tudják, mit tegyenek megöregedett családtagjukkal. „Szívből kívánom, hogy mindannyian gyarapodjunk tudásban, megértésben; és összetartó közösségben próbáljunk megküzdeni azzal a bajjal, amivel előbb-utóbb szembe kell néznünk ” – mondta a főpásztor.
Az Alzheimer-világnap szín­padi programjait a Városház téren tartották. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki azért, hogy összefogással létrejöhetett ez a figyelemfelhívó rendezvény a legelesettebbekért. „Az emberségről, a lélekről, a szellemről és a tudásról is szól a mai nap” – jelentette ki a városvezető.
Horváth Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Idősügyi és Nyugdíjbiztosítási Főosztályának vezetője tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy a világon közel 50 millió, Európában 6,4 millió, Magyarországon pedig 250 ezer a regisztrált demens, illetve Alzheimer-kórban szenvedő betegek száma. Megköszönte, hogy Székesfehérvár sokat tesz az idősekért, amiért 2018-ban elnyerte az Idősbarát Önkormányzat díjat. Arról is szólt, hogy az Idősek Tanácsának tagja, Monspart Sarolta tájfutó kezdeményezésére 2017-ben létrehozták a gyalogló idősek klubjainak hálózatát, továbbá hogy a demenciával élők ápolásában az országszerte megtalálható Alzheimer Cafék programjai is sokat segítenek.

* * *

A színpadi produkciók között elsőként Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színészt, érdemes művészt hallhatták a jelenlévők. Elmondta, hogy a demenciáról szóló, Batang felé című tragikomédia főszereplőjeként a darab turnéja során a program támogató szószólója lett, bemutatva, hogy a de­mencia világa nem feltétlenül sötét időszak az ember életében. Sok humorral, érzelemmel és emberséggel együtt lehet élni vele. Koltai Róbertet zongorán kísérte Darvas Ferenc Erkel Ferenc-díjas zeneszerző.
A téren tematikus sátrakat állítottak fel, ahol a demencia megelőzésével és kezelésével kapcsolatos információkkal várták az esemény résztvevőit. Bemutatkoztak különböző intézmények és szervezetek, emellett pedig táplálkozási tanácsadás, agytorna, mozgásos program és zeneterápia várta az érdeklődőket.
A téren a programok Alzheimer-sétával és „szenior- örömtánccal” végződtek. Az idősek és a fiatalok betáncolták a Városház teret, zárás-ként pedig egyszerre kiáltották: „Adj esélyt!”

* * *

A Városháza dísztermében konferenciát szerveztek orvosok, a szociális ágazatban dolgozók, ápolók és családgondozók részvételével. Radnainé Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója elmondta: sajnos a demencia nem válogat, mindannyiunk családjában találunk érintettet. A folyamat azonban megelőzhető. Ehhez arra van szükség, hogy értéknek tekintsük az egészségünket, és odafigyeljünk az életmódunkra.
Székesfehérváron is útjára indítják a DIÓ (demen­cia­in­formációs órák) programot, melynek keretében a gondozásról tájékozódhatnak a betegek családtagjai. A szeretetszolgálat vezetője hangsúlyozta: a szociális és az egész­ségügyi szakemberek összefogására, együttműködésére van szükség a demenciában érintettek életminőségének javítása érdekében.
A székesfehérvi Alzheimer-világnapi programok a belvárosi Szent Imre-templomban szentmisével zárultak. A szertartást Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök mutatta be.
Veres András püspök a szentmisében megemlékezett Mátéról, akit Jézus a vámos­asztaltól hívott el. Őt, aki megvetett volt a nép körében – mondta a főpásztor. Hangsúlyozta: Isten irgalmas szeretete nem ismer határokat. Így kell tekintenünk azokra is, akik már nem tudnak tudatos életet élni.

* * *

Az Alzheimer-kór világnapja a Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezésére, az Egészségügyi Világszervezet támogatásával megvalósuló programsorozat. Minden évben szeptember 21-én tartják. Magyarországon mintegy 250 ezren élnek de­menciával. A regisztrált érintettek száma a hozzátartozókkal együtt meghaladja az egymilliót, ami a teljes magyar lakosság tíz százaléka. Az esetek egyharmada azonban meg­előzhető.

Forrás: Bertáné Pintér Katalin/Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .