A zene összeköt

A Goethe-Institut támogatásával megvalósuló ingyenes koncerten J. S. Bach, J. Brahms, A. Bruckner, Orbán György, Liszt Ferenc és L. Rajter kórusművei mellett Barabás Árpád, Gárdonyi Zsolt, valamint Horváth Márton Levente orgonaművei is megszólalnak Bódiss Tamás, a templom orgonistája előadásában. A kórust Christian-Markus Raiser vezényli.
Karlsruhe város evangélikus temploma – a Stadtkirche – a város szívében, a Marktplatzon található. A püspöki székhelyként is szolgáló templom széles porti­kusszal kiemelt főbejárata a városházával szemközt emelkedik.
A templom – két jelentős orgonája, valamint az itt működő kórusok révén – nemcsak a város, hanem az egész régió egyik zenei központja. Majd minden vasárnap közreműködik egy zenei együttes az istentiszteleten, a nyári hónapokat a nemzetközi orgonafesztivál határozza meg, míg az élénk koncertéleten túl az egyházi év ünnepeit Bach, Händel és más szerzők ora­to­rikus műveinek előadásai koronázzák meg.
Az oratorikus műveket megszólaltató Bach-kórus immár száztizenhárom éve működik. A harminc főt számláló CoroPiccolo kamarakórus mozgékonyabb, sokféle és igényes feladatot ellátó együttes, míg a tizenkét éve alakult Cantus Juvenum Éne­kes­iskola két templom – a Stadtkirche és a Christuskirche – közös fenntartású intézménye, kórusa a templomi szolgálatokon kívül neves zenekarokkal is együttműködik, de operaelőadásokban is részt vesz. Az énekesiskola legjobb hangú tagjai szólistaként is számos sikert arattak már.
A CoroPiccolo Karlsruhe augusztus 3-i, egyetlen budapesti koncertjén Bach, Mendelssohn, Brahms és Bruckner ismert motettái mellett igazi csemege Anna Thor­vald­sdottir ősi izlandi dallamra komponált kórusműve, Orbán György Pater nostere vagy éppen a kóruskarnagy saját műve, amely a bibliai 22. zsoltár szövegét idézi fel.
A Kálvin téri református templomban augusztus 4-én, szombaton 10 órakor a Budapesti Kántorképző Tanfolyam záróhangversenyére kerül sor. A templom műemlék orgonáján augusztus 12-én, vasárnap 17 órakor Kristófi János, a nagyváradi székesegyház orgonaművésze ad koncertet. (A belépés mindkét alkalommal díjtalan.)
A Székesfehérvári Királyi Napok keretében, augusztus 12-én 21 órától Rossini oratorikus műve, a Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) hangzik el a város nemzeti emlékhelyén, a Koronázó téren. Közreműködik: Sarah Tisba, Chiara Tirotta, Luciano Ganci, Filippo Polinelli, valamint egyesített kórusokkal az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Vezényel: Ács János.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .